У вівторок, після відвідин лабораторії «Укрметртестапаратура», прем’єр Микола Азаров повідомив, що взагалі відмовився від ковбаси та сосисок та перейшов на натуральні продукти, оскільки більшість товарів, які продаються в Україні, цілковито не відповідають стандартам якості. А вчора тему якості продукції було порушено під час засідання уряду, оскільки прем’єра результати перевірок просто шокували. «В магазинах, причому солідних, і на базарі було відібрано 10 випадкових зразків дитячих іграшок. За результатами випробувань, проведених у лабораторіях, установлено, що дев’ять із них не відповідають вимогам Технічного регламенту безпеки іграшок», — повідомив він. Те саме стосується дитячої та постільної білизни, 8 з 10 перевірених зразків якої було забраковано. Тож тепер прем’єру, окрім ковбаси, мабуть, доведеться переходити ще й на домоткану білизну, бо та, що продається в магазинах, часто містить формальдегід. Але ж коли компанії подають зразки своєї продукції на сертифікацію, то вони на сто відсотків відповідають вимогам, каже М. Азаров та робить висновок, що «виробники, дистриб’ютори та продавці свідомо обдурюють споживачів».
Та й як державній інспекції перевірити виробників, коли навіть її працівників, що виконували пряме доручення уряду, під різними приводами фізично не пускали на підприємства? «Інспектори прямо сказали мені: сьогоднішній закон захищає не споживачів, а недобросовісних виробників і продавців», — констатував прем’єр та додав, що оскільки у нас декілька років ігнорувався контроль за безпекою та якістю товарів, то «багато хто втратив і страх, і совість». Цьому сприяло й скорочення в рамках політики дерегуляції переліку товарів, на які обов’язковим є сертифікат відповідності.
Глава уряду доручив Першому віце-прем’єру — міністру економічного розвитку і торгівлі Андрію Клюєву негайно розробити зміни до законодавства, які дозволять забезпечити якість товарів.
На вчорашньому засіданні за участі представників об’єднань співвласників багатоквартирних будинків було проаналізовано проблеми, з якими зіштовхуються ОСББ. За офіційними даними, станом на 1 листопада цього року в Україні діяло 13 817 таких об’єднань, та враховуючи, що загалом по країні житловий фонд обчислюється більш як 1 мільярдом квадратних метрів, то поки що це крапля в морі. Розширенню цього руху має сприяти ухвалення відповідного законопроекту та створення Національної ради з питань функціонування ОСББ як постійного консультативного урядово-громадського органу. Перед початком засідання уряду вшанували пам’ять тих, хто ліквідовував наслідки аварії на Чорнобильській АЕС. «Ми поклали квіти до Меморіалу мужнім людям, які ціною власного життя врятували народи світу від найстрашнішої катастрофи в новітній історії», — сказав М. Азаров та ще раз повідомив, що чорнобильцям, які брали безпосередню участь в ліквідації аварії, більш як вдвічі підвищено пенсії. Однак самі чорнобильці цього дня провели під стінами Кабміну чергову акцію протесту, вимагаючи виконання закріплених у законодавстві прав та розслідування причин смерті Геннадія Конопльова під час знесення наметового містечка в Донецьку.