Під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів прем’єр Микола Азаров спростовував «політичні провокації», що начебто влада зменшує рівень соціального захисту громадян. 

«Ви знаєте, що недавно уряд додатково виділив мільярд гривень на виплати при народженні дитини. З 1 грудня ми збільшили розмір допомоги на першу дитину порівняно з квітнем поточного року на 8 тисяч гривень, на другу — на 5 тисяч гривень, на третю і кожну наступну дитину — на 30 тисяч гривень. А одноразова виплата зросла на 1300 гривень і становить сьогодні 8700 гривень», — сказав він. Крім того, у 2012 році допомога на першу дитину збільшиться ще майже на 3 тисячі гривень, на другу — на 5,5 тисячі, на третю — на 11 тисяч гривень. 

Звернувшись до теми соціального захисту чорнобильців, М. Азаров заявив, що закони про різноманітні соціальні гарантії — і то не тільки чорнобильцям — ніколи і жоден уряд не виконував. «І це не тому, що уряди були погані та безвідповідальні, а тому, що численні популістські рішення поклали на державу обов’язки, які об’єктивно не можна було виконати, тому що їх обсяг дорівнює кільком держбюджетам щорічно», — сказав він. Тож нинішній уряд пропонує йти шляхом послідовного підвищення соціальних гарантій залежно від реальних можливостей економіки. Водночас прем’єр запевнив, що більшість громадських організацій чорнобильців узгодили параметри нещодавно прийнятої урядом постанови, яка передбачає значне зростання пенсій ліквідаторам. «Завдяки цьому значна частина ліквідаторів буде отримувати максимальні пенсії, які визначено пенсійним законодавством в Україні, — приблизно 8 тисяч гривень на місяць, а середня виплата для ліквідаторів-інвалідів І групи з 1 січня 2012 року становитиме майже 5,5 тисячі», — наголосив М. Азаров, додавши, що якщо говорити конкретно, то встановлена судом пенсія одного з учасників протестів у Донецьку становить 7 тисяч 580 гривень, а після перерахунку з 1 січня цей чорнобилець отримуватиме 8 тисяч 230 гривень. То проти чого ця людина протестує, запитав прем’єр. У зв’язку з цим Пенсійному фонду доручено негайно зосередитися на перерахунку пенсій та роз’яснити людям, які виплати вони отримуватимуть з 1 січня наступного року.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко і міністр надзвичайних ситуацій України Віктор Балога.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.