Доктор біологічних наук професор Вінницького національного аграрного університету Володимир Власенко винайшов власний метод діагностики туберкульозу. За ним встановити наявність чи відсутність палички Коха в організмі людини тепер можна на основі дослідження крові за дві-три доби. Раніше чекати результатів аналізів доводилось 1— 3 місяці.

Всесвітня організація охорони здоров’я вже схвалила «метод Власенка», він запатентований у 35 країнах світу. За винахід вінницький вчений став Почесним членом Нью-Йоркської академії наук. В Україні наразі діагностика туберкульозу за «методом Власенка» запроваджена у всіх областях держави.

Свої пошуки вчений не припиняє, і нещодавно Володимир Власенко оприлюднив ще одне резонансне дослідження. Воно стосується впливу електромагнітних хвиль на розвиток туберкульозу. Вчений стверджує: якщо в організмі людини вже є мікробактерії туберкульозу, електромагнітні хвилі стимулюють їх активність. І розвиток хвороби відбувається набагато швидше. Його теоретичні припущення підкріплені практичними дослідами на тваринах, інфікованих збудником туберкульозу.

За словами вченого, на розвиток туберкульозу впливає як іонізуюча, так і неіонізуюча радіація. До останньої належать електромагнітні хвилі. Нині їх найбільше випромінює мобільний зв’язок. Тому одним з елементів досліджень став моніторинг забруднення території області електромагнітними хвилями.

— Ми першими склали карту-схему електромагнітного забруднення території області, — каже професор. — На ній конкретно зазначено, скільки у нас є базових станцій мобільного зв’язку і де вони розташовані. Результати впливу електромагнітного забруднення зіставили із захворюваністю на туберкульоз і дійшли висновку, що із збільшенням кількості таких станцій зростає число хворих на туберкульоз.

Вінницька область.

На знімку: вінницький професор мікробіології Володимир Власенко запровадив метод діагностики туберкульозу, який використовують у 35 країнах.

Фото автора.