У вівторок набула чинності постанова Кабінету Міністрів, котра передбачає осучаснення порядку обчислення пенсій чорнобильцям. Це історичне рішення, сказав прем’єр Микола Азаров під час учорашнього засідання уряду, оскільки «вперше держава віддала належне тим, хто, ризикуючи здоров’ям і життям, брав участь у ліквідації смертельної загрози не тільки нашій країні, а і всій планеті». 

Щоправда, за його словами, значно підвищивши розміри чорнобильських пенсій, уряд буде змушений «відволікти ресурси з інших програм, можливо, через це не вдасться десь збудувати нові школи, дитячі садочки».

Ця постанова, по-перше, передбачає осучаснення для інвалідів-ліквідаторів аварії на ЧАЕС розміру заробітку до 2006 року, на базі якого розраховуються пенсії. Таким чином, з 1 січня 2012 року розмір середньої чорнобильської пенсії збільшиться з нинішніх 1815 гривень до 4129 гривень, або до 516 доларів. 

По-друге, вдвічі збільшується середня пенсійна виплата для дітей-інвалідів з числа потерпілих від Чорнобильської катастрофи. По-третє, пенсії інвалідів-чорнобильців І групи в середньому збільшено з нинішніх 767 гривень до 1 553. По-четверте, непрацездатні особи, які втратили годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, замість нинішніх 1 787 гривень отримуватимуть 3 750. Крім того, з наступного року має розпочатися реконструкція та переоснащення спеціалізованих лікарень для чорнобильців із забезпеченням їх безоплатними медикаментами та поліпшеним харчуванням.

Стосовно виплати пенсій за рішенням судів М. Азаров зазначив, що уряд не заплющує очі на проблему, проте вважає, що це питання потребує ретельного вивчення, оскільки конвеєр судових рішень був запущений штучно. «Окремі юристи, близькі до судів, збирали списки чорнобильців, умовляли їх подати позов і фактично за хабар організовували сотні і тисячі судових рішень», — заявив він, додавши при цьому, що дехто вдався навіть до виключних фальсифікацій. «У Білоцерківському районі зухвалі злочинці підробили з використанням фальшивої печатки суду понад 260 рішень на загальну суму дев’ять мільйонів гривень. Дехто з власників таких рішень і чорнобильцями ніколи не був. На це також не можна заплющувати очі, тому що більшість українських пенсіонерів живуть на пенсію 1 200 гривень і в них практично відбирають кошти в шахрайський спосіб», — наголосив прем’єр. Звісно ж, прем’єр вважає, що допомагають шахраям «окремі професійні популісти, навіть провокатори, що людський біль використовують як таран для боротьби за власну політичну вигоду». Та чомусь здається, що якби чорнобильці не вийшли на вулиці, то навряд чи найближчим часом вони дочекалися б цієї «історичної постанови» уряду. Зрештою, ті чорнобильці, котрі вже мають на руках судові рішення, вважають, що заявлений урядом компроміс насправді таким не є, тож вони планують продовжувати протестні акції. І їхні дії навіть можуть радикалізуватися, особливо ж після того, як Пенсійний фонд оскаржить рішення судів щодо перерахунку пенсій на суму понад 11 мільярдів гривень, про що вчора повідомив голова фонду Борис Зайчук.

А от масові протести матерів, котрим затримують виплати на дітей, уряд вирішив попередити. Учора М. Азаров повідомив, що в регіони з цією метою вже перераховано близько 1 мільярда гривень. Було розглянуто інші питання.

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк, міністр юстиції України Сергій Лавринович.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.