Відвідавши напередодні Українську лабораторію якості й безпеки продукції агропромислового комплексу, під час учорашнього засідання уряду прем’єр Микола Азаров пообіцяв всерйоз взятися за виробників, що випускають неякісні продукти харчування. Бо тестування, яке провела ця установа, засвідчило, що, наприклад, у молоці 20 відсотків жирів мають немолочне походження, у вареній ковбасі — всуціль соя, якої там бути не повинно, та консерванти й барвники, а в дитячих сосисках вищого ґатунку замість м’яса та сама соя. «Жоден продукт не відповідав якості та стандартам, які були заявлені на його етикетці», — саме такий висновок зробили експерти лабораторії.

Глава уряду пообіцяв, що держава не закриватиме на це очі, сподіваючись, що ринок усе владнає, а споживачі самі відметуть недоброякісні товари певних виробників. А якщо держава розробляє та затверджує стандарти, то саме вона має не дозволяти виробнику обдурювати покупця. До того ж М. Азаров звертає увагу на те, що підприємці, котрі дозволяють собі підміняти склад виробленого продукту, заявляють: вони, начебто, прагнуть до Євросоюзу, забуваючи при цьому, що «європейська інтеграція починається з європейської поведінки на ринку та з відповідальності за свій товар чи послугу за європейськими стандартами». Виходячи з цього, уряд має намір створити такі умови, щоб на ринку залишилися лише добросовісні виробники та добросовісні торговельні мережі.
Щоб змінити ситуацію, прем’єр доручив Міністерству економічного розвитку розробити комплексну державну програму з управління якістю. І найперше тут завдання — ліквідувати юридичні прогалини та відсталість законодавства у сфері захисту прав споживачів. М. Азаров нагадав, що 5 липня 2011 року втратив чинність декрет Кабінету Міністрів, який, зокрема, регулював питання перевірки виробників продовольчої продукції, а це означає, що з того часу дана сфера фактично залишилася поза контролем. «Куди ж тим часом дивилась Держспоживінспекція? Чому у Верховній Раді досі не розглянуто законопроект «Про внесення змін до законів України й Декрету Кабінету Міністрів «Про стандартизацію і сертифікацію» та про внесення змін до законів України щодо декларації про відповідність?» — запитав він. Утім, громадяни вправі поставити аналогічне запитання й самому главі уряду, бо саме він відповідальний за належну роботу підлеглих.
Потребує вдосконалення і Закон «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», оскільки він фактично заблокував реалізацію 42 статті Конституції, яка гарантує державний захист прав споживачів. А щоб Держспоживінспеція запрацювала якісніше, М. Азаров пообіцяв уже найближчим часом забезпечити її структурні підрозділи мережею випробних лабораторій для проведення досліджень якості й безпеки продуктів харчування.
Глава уряду також очікує, що в 2012 році запрацює Державна програма контролю за якістю виробництва продукції, що особливо важливо з огляду на великий стратегічний потенціал України в сільському господарстві та харчовій галузі. 
Розглянувши низку соціальних питань, уряд затвердив Порядок обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги в разі виходу на пенсію працівникам освіти, охорони здоров’я, культури та механізм виплати цієї допомоги. Розмір цієї одноразової виплати — 10 місячних пенсій. Також було обговорено Порядок обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. З 2012 року уряд обіцяє в три етапи підвищити мінімальний розмір пенсії та щомісячної додаткової допомоги за шкоду, заподіяну учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС. 
Фото Сергія  КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Міністр оборони України Михайло Єжель.