Під час учорашнього засідання уряду прем’єр Микола Азаров поділився оптимістичними статистичними даними за підсумками 10 місяців 2011 року. За його словами, зростання валового внутрішнього продукту становить 5,3 відсотка, причому у жовтні зростання сягнуло 7,2 відсотка, промислове виробництво зросло на 8,2 відсотка, а сільгоспвиробництво — на 16,2 відсотка. Це дозволило збільшити на 42 мільярди гривень фонд заробітної плати та на 18 мільярдів пенсійні виплати. Поряд з цим впродовж останніх трьох місяців практично на нульовій позначці утримується рівень інфляції. Щоправда, експерт Олег Соскін вважає, що інфляція в країні набагато вища від офіційних показників, котрі забезпечуються за рахунок традиційної ще з радянських часів маніпуляції, коли під час збирання первинних даних змінюються пропорції товарів та асортимент, а інформація про характеристики споживчого кошика, на підставі якої ведуться розрахунки, взагалі тримається в таємниці.

Щоправда, глава уряду й сам визнає, що люди економічну ситуацію в країні визначають насамперед за тим, чи покращилася якість їхнього життя. «Очевидно, що статистика все приводить до середнього значення, а в житті ціна хліба, овочів, тепло в будинку, хороша освіта для дітей, доступність ліків та якісна медична допомога переважують сотні інших показників», — визнає він. Про що ж тоді свідчить зростання протестних настроїв у країні? Невже про те, що «нарешті вдалося подолати сповзання в економічну безодню»? Бо хоч уряду й справді вдалося скоротити до менш як 4% рівень дефіциту держбюджету, але, водночас, пригадаймо, якою була реакція освітян на заяву М. Азарова про те, що у 2011 році їм і «аж тричі» підвищували зарплату.
Ще однією заслугою свого уряду прем’єр вважає скорочення розміру державного боргу. «Звичайно, була можливість банально піти тим само шляхом: брати кредити, поки ще дають», — сказав він та додав, що його уряд, навпаки, проводить політику скорочення співвідношення державного боргу до ВВП. «За 2007—2009 роки воно зросло на 24 відсотки, а за півтора роки роботи нашого Кабміну ми збільшили його лише на 7 відсотків», — зазначив прем’єр. Проте навряд чи його заява, що «можна було б брати кредити, поки дають», відповідає дійсності, бо насправді — не дуже й дають. Згадаймо, що зовсім недавно місія Міжнародного валютного фонду призупинила свою роботу в Україні, а представник фонду повідомив, що переговори стосовно виділення чергового траншу кредиту буде продовжено після можливого підписання нових газових домовленостей з Росією.
Прем’єр також повідомив про зміни в Порядках призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми та державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям.
Омбудсман України Ніна Карпачова, міністр охорони здоров’я Олександр Аніщенко, міністр освіти і науки, молоді і спорту Дмитро Табачник.
Фото Олександра КОСМАЧА (Укрінформ).