Комунальний заклад «Вінницька обласна спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа з футболу імені Олега Блохіна та Ігоря Бєланова» створено на сесії Вінницької облради.

За це рішення проголосував 91 депутат з 96 присутніх. Ігор Бєланов, володар «Золотого м’яча», нагороди кращому футболісту Європи 1986 року, у своєму виступі перед депутатами зазначив, що вперше ідея створення такої школи виникла ще п’ять років тому, коли команда ветеранів київського «Динамо» провела декілька товариських матчів на Вінниччині. З того часу зустрічі титулованих ветеранів футболу з вінничанами стали традиційними.
— Ми щороку приїжджаємо до вашої області, бо маємо тут вірних друзів. Вони не тільки палкі уболівальники, а й дбають про розвиток дитячого футболу, — додав Ігор Бєланов. — Нинішнього літа під час чергового приїзду в обговоренні питання про створення школи для юних футболістів взяв участь і Олег Володимирович Блохін. А тепер усі домовленості підтвердили ще й рішенням облради.
Ігор Бєланов неодноразово привозив на Вінниччину «Золотий м’яч»:
— Показую його юним футболістам, щоб переконати в тому, що виграти такий приз їм теж під силу, — каже наш співрозмовник. — Колись я хлопчаком так само ганяв м’яча і мріяв, щоб хтось із тренерів звернув на мене увагу. Завжди кажу дітям: перед тим, як чогось досягти, треба спершу мріяти про це і дуже цього прагнути.
Зірковий у минулому футболіст переконаний в тому, що нам треба старанніше виховувати своїх футболістів. «Коли я грав, то в наших командах не було іноземців, — уточнює Ігор Бєланов. — Незважаючи на це, ми громили авторитетів європейського футболу. Вірю, що саме у цій школі, яку ми відкриваємо і будемо всіляко підтримувати, з’являться у майбутньому нові зірки, які робитимуть те саме, що й ми, але ще краще».
Особливістю нової школи є те, що майстер-класи у ній даватимуть ті, чиїми іменами вона названа. Спортивний комунальний заклад створили на базі Вінницької обласної дитячо-юнацької спортивної школи «Нива». Її директором став Ігор Коваль. Нині тут нараховується 502 вихованці, з якими працюють десять тренерів.
 
Вінниця.