Голова Верховної Ради Володимир Литвин взяв участь у розширеному засіданні Кабінету Міністрів та Комітету з економічних реформ, що відбулося під головуванням Президента Віктора Януковича. Відкриваючи засідання, глава держави закликав чесно сказати один одному, що вдалося зробити, чому гальмуються реформи та на якому рівні? До того ж В. Янукович наголосив, що не хоче малювати ситуацію всуціль у чорних фарбах, бо головною заслугою уряду є те, що в Україні вже впродовж двох років триває зростання економіки на рівні 5 відсотків ВВП, що маємо збільшення доходної частини бюджету та зростання виробництва, що особливо важливо в період світової економічної кризи. 
 «Це означає, що ми не просто захищаємося — ми стаємо на шлях сталого економічного розвитку нашої держави, який передбачає покращення життя людей. Це — головна мета», — наголосив він. Ставлячи за мету продовження такої динаміки й у 2012 році, Президент повідомив, що нині створюється група фахівців та експертів, яка відстежуватиме ситуацію на світових фінансових ринках, щоб країна могла вчасно реагувати на цей вплив.
А оскільки запобігання новій хвилі економічної кризи є однією зі складових здійснюваних реформ, то Президент запропонував проаналізувати, як виконується Національний план дій на 2011 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010—2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава». Зі свого боку В. Янукович констатував, що на сьогодні виконано лише близько половини тих заходів, з яких уже сплив термін. Зокрема, наразі із 75 передбачуваних планом дій законопроектів урядом до парламенту внесено лише 39.
«Це не витримує жодної критики», — заявив глава держави та припустив, що, очевидно, «виконавча влада виявилася недостатньо готовою до впровадження реформ», а тому «потрібно розібратися в причинах такого стану і негайно вжити заходів для виправлення». Чи призведе це до відставок у складі уряду та місцевих адміністрацій? Слова Президента про те, що реформи потребують компетенції, дисципліни та здатності керівників до своєчасних рішень у сфері їхньої відповідальності, вказують на можливість таких «заходів».
Одним із прикладів невиконання Національного плану В. Янукович назвав критичну ситуацію у сфері роз’яснювальної роботи серед громадян щодо впорядкування пільг. «Ми добре розуміємо, ми повинні казати людям правду, що минулими роками було прийнято величезну кількість популістських законів, які не були підкріплені коштами. Ми це з вами знаємо чи ні? Знаємо авторів цих законів? Чи не знаємо, Миколо Яновичу? А чого ж ви мовчите? Нам же треба сказати людям правду, що для виконання цих законів треба мати п’ять бюджетів таких, як ми сьогодні маємо! То де цих п’ять бюджетів взяти?», — запитав Президент і закликав урядовців активніше роз’яснювати людям, що ніхто не збирається скорочувати пільги — йдеться лише про їх упорядкування. Як приклад він навів свою розмову з віце-прем’єром Сергієм Тігіпком, під час якої у відповідь на запитання, чи знизили хоч на відсоток пільги чорнобильцям чи афганцям, той відповів, що, навпаки, на 2012 рік збільшили їх на 25 відсотків. Виходячи з цього глава держави закликав «армію», яка сиділа в залі, не чекати, доки прийдуть люди та почнуть ламати паркани, а роз’яснювати їм логіку дій влади.
Віце-прем’єр С. Тігіпко одразу взявся виконувати настанови Президента. Під час оперативного брифінгу в Кабінеті Міністрів він, зокрема, повідомив, що запропонує уряду законопроект про збільшення податкового навантаження на багатих людей. Крім того він виступає за впровадження непрямих методів перевірки матеріального стану людей, які отримують соціальну допомогу, оскільки нині лише близько 23 відсотків тих, хто отримує державну допомогу, справді бідні, а решта мають доходи середні та вище середнього. Він також повідомив, що наразі в деяких регіонах як експеримент уже проводяться заходи з визначення реальних доходів людей, які отримують соціальну допомогу, а з 1 грудня їх планується поширити на всю країну.
Серед іншого Президент звернув увагу на недостатньо ефективну роботу уряду зі спрощення умов діяльності бізнесу. «Які об’єктивні труднощі завадили уряду усунути численні дублювання документів, що подаються для одержання дозволів, забезпечити зміну підходів до здійснення державного нагляду з прямого контролю до профілактики й запобігання порушенням законодавства?», — запитав В. Янукович та додав: якщо єдина причина — це ліквідація Держкомпідприємництва, то його роботу буде відновлено.
Досить критичною була оцінка з боку глави держави роботи Міністерства охорони здоров’я. Зокрема, реагуючи на виправдання міністра Олександра Аніщенка стосовно забезпечення країни вакцинами, В. Янукович сказав, що, на його думку, міністр робить усе «з-під палки» та що з ним узагалі «важко розмовляти».
Зачепивши тему ухвалення держбюджету на 2012 рік, Президент запропонував передбачити збільшене фінансування житлово-комунального господарства. Звертаючись до  Голови Верховної Ради Володимира Литвина, він запропонував, щоб під час другого читання бюджету на потреби ЖКГ було передбачено щонайменше 5 мільярдів гривень.
Очікуваних відставок міністрів поки що не відбулося. Щоправда, Президент запропонував тим, хто не справляється з обов’язками, добровільно подати у відставку та пообіцяв, що ця розмова «не залишиться просто так» і що до кінця року буде зроблено висновки, «хто з якою швидкістю і якістю підходить до своєї роботи».
Генеральний прокурор України Віктор Пшонка, секретар Ради національної безпеки і оборони Раїса Богатирьова.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.