Вирощувати племінних свиноматок за голландською технологією на Вінниччині будуть у новому свинокомплексі, створеному в одному з цехів колишнього військового заводу «Маяк» у селі Селище Тиврівського району.
— Перед тим, як стати до роботи, наші спеціалісти докладно вивчили сучасні технології відгодівлі свиней, — каже місцевий підприємець Петро Семенчук. — Найвдалішим і прийнятним для наших умов визнали метод, який нині поширено в Голландії. Придбали аналогічне обладнання. Навіть так само, як у них, розмістили приміщення — бокс для штучного запліднення, зал, де народжуватимуться поросята, місце для утримання і годівлі, ізолятор для тварин. Є окреме приміщення з усіма зручностями і для персоналу.
Щоправда, робітників на новому комплексі буде не більше чотирьох осіб. За словами Петра Семенчука, усі технологічні процеси — від подачі кормів до прибирання приміщення — механізовані, а управлятиме ними комп’ютерна техніка. З її допомогою підтримуватимуть задану температуру і вологість повітря, що теж має велике значення для вирощування тварин, особливо у перші місяці.
— Можливо, це мінус у плані створення робочих місць, — наголошує співрозмовник. — Але мінімізація контакту тварин з людьми, як нам пояснювали голландці, є гарантією забезпечення належної санітарії.
На новому комплексі утримуватимуть від 250 до 300 свиноматок.