Зниження ціни на цукор зафіксовано на Вінниччині: нині на ринках кілограм солодких кристалів коштує 8—8,5 гривні, майже на гривню дешевше, ніж було до початку сезону цукроваріння. Саме з появою «свіжого» цукру фахівці пояснюють зниження ціни. За прогнозами, цукор може стати ще дешевший, адже заводи продають його за середньою оптовою ціною 6,5 гривні за кілограм.

Станом на 17 жовтня цукровари краю зварили майже 200 тисяч тонн солодкої продукції, що на 22 відсотки більше минулорічного показника.

— Вихід цукру з початку сезону його виробництва на два відсотки вищий, ніж це було торік, — кажуть в обласній асоціації «Подділляцукор». — Корені не тільки солодші, а й мають більшу вагу — середня врожайність цукристих становить майже 400 центнерів з гектара. Торік накопували менше майже на 60 центнерів.

За всіма показниками вирощування буряків та їхньої переробки вінниччани мають вищий результат порівняно з іншими регіонами держави, уточнюють фахівці. Найбільше цукру зварили на Крижопільському цукрозаводі — приблизно 35 тисяч тонн. На Гайсинській цукроварні запровадили потоковий метод доставки корінців: їх не складають у кагати, а одразу відправляють на переробку. Такий метод зводить до мінімуму втрати сировини, пояснюють на підприємстві.

Загалом в області працюють 14 цукрових заводів. На них планують зварити не менше 300 тисяч тонн цукру. А наступного року площі під цукрові буряки розширять з нинішніх 75 тисяч гектарів до 110 тисяч. Саме такі ділянки поля відведено під глибоку оранку на зяб.

Вінницька область.