З 18 жовтня по 18 листопада буде припинено доступ відвідувачів до усипальниці Вінницького національного музею-садиби Миколи Пирогова у зв’язку з ребальзамацією тіла видатного медика. Про це повідомив директор музею Петро Гунько.

Виконуватимуть роботи, як і раніше, фахівці Всеросійського науково-дослідного інституту лікарських і ароматичних рослин (ВІЛАР), які також опікуються збереженням тіла Леніна в Московському мавзолеї. Допомагатимуть їм науковці Вінницького національного медичного університету, який носить ім’я Пирогова. Для проведення таких робіт у Вінниці створили спеціальну лабораторію.

За словами директора музею, нинішня ребальзамація коштуватиме 192 тисячі гривень, таку суму назвали московські фахівці. Гроші виділено з бюджету держави. Попереднє «омолодження» здійснили за благодійні внески одного із спонсорів з Тюменської області.

Сам Пирогов не заповідав зберегти тіло для нащадків. Таке рішення прийняла його дружина. Одразу після смерті Пирогова у 1881 році вона звернулася до учня Миколи Івановича — професора з Петербурга Давида Виводцева — і той уже за три дні прибув до тодішнього села Вишня на околиці Вінниці, де провів останні двадцять років життя Пирогов. Церкву-некрополь збудували також за сімейні кошти. Розташована вона неподалік від садиби, є діючим храмом. Уже 130 років тіло зберігається у скляному саркофазі. Вперше його ребальзамували в 1944 році, бо саркофаг частково було пошкоджено під час війни.