Затримка жнив у південних регіонах країни може завдати клопоту, зокрема, для Вінниччини. Адже місцеві господарники планують позичити в південних сусідів 600 комбайнів. 

За словами начальника обласного управління агропромислового розвитку Анатолія Павліченка, парк збиральної техніки зношений загалом на сорок відсотків.

«Старі комбайни працюють із втратами, — уточнює керівник управління, — їх модернізація залишається актуальним питанням, тому змушені залучати техніку сусідів. Щоб вчасно зібрати хліб, треба додатково до наших трьох тисяч комбайнів, які вийдуть у поле, ще шістсот одиниць збиральної техніки. Пально-мастильними матеріалами запаслися на сімдесят відсотків, а як воно буде з технікою, якщо сусіди стартували пізніше?..»

Тим часом у понеділок, 4 липня, у шести південних районах області почали обмолот озимого ріпаку та ячменю. Загалом врожай мають зібрати на 900 тисячах гектарів — це на 20 тисяч більше, ніж торік.

— На початок жнив склалися передумови, що дають підстави прогнозувати валовий збір зерна не менше трьох мільйонів тонн, — продовжує Анатолій Павліченко. — Приймати на зберігання збіжжя готові всі хлібоприймальні підприємства. Коефіцієнт їхньої готовності становить 92 відсотки. Це показала перевірка, проведена фахівцями управління».