Протягом двох років пасічник з Вінниці Ростислав Бауман випробовував на собі, членах сім’ї, друзях та знайомих метод оздоровлення... бджолами. Тепер разом з підприємцем Олександром Мішагіним вирішили запропонувати його для жителів Вінниці. 

У село на пасіку не кожен поїде

Пасіка Ростислава — у Тиврівському районі, у лісі. Саме там два роки тому він збудував будиночок, де замість ліжок поставив... вулики. Два під однією стіною і  стільки ж — під другою. Отвір, через який бджоли вилітають з вулика і залітають до нього, знаходиться за стіною, на вулиці. 

У кришці для вулика зроблено отвори. Щоб бджілки через них не вилітали, зверху встановили сітку. На вулики поставили дерев’яний щит. Він служить ліжком. Можна б покласти матрац, але тоді менше відчуватиметься бджолине біополе. Тому для кращого ефекту стелять звичайну ряднину. До речі, спати на такому твердому ліжку лікарі рекомендують тим, хто має проблеми з хребтом. Щоправда, у цьому разі йдеться про лікування інших видів захворювань.

— Метод оздоровлення організму з допомогою бджіл не новий, — каже пасічник Ростислав. — Найбільш активно його розвинув цілитель з Криму В’ячеслав Савін. Я був у нього, вивчав методику. Є схожі приклади у Полтавській та Івано-Франківській областях. Ознайомився майже з усіма діючими методиками і спорудив такий будиночок для себе. Встановив його на пасіці. 

Гул у вулику нагадує шум моря

— Гул бджіл у вулику мені особисто чимось нагадує шум моря, — продовжує Ростислав. — Гул то наростає, то затихає. Це так заколисує. Якщо випадково стукнеш по вулику, тоді гул стає ще голоснішим.

— Хіба вночі бджоли не сплять?

— Ні, не сплять. Бджоли сплять тільки зимою. Влітку вночі вони переробляють нектар, який зібрали за день. Щоб з нього утворився мед, бджола має «пережувати» його до десяти разів, щоразу при цьому додає свої ферменти, так виробляється мед. 

— Наукою давно доведено, що повітря на пасіці особливе, — продовжує пан Ростислав. — Кому хоч раз доводилося бувати там, де стоять вулики, той не міг не звернути увагу на запахи, які витають навкруг. А все тому, що повітря настояне на продуктах бджільництва. Тому навіть перебування на пасіці поруч з бджілками — уже корисно для людини. Надихаєшся такого повітря — спатимеш, як немовля після купелі. Воно ще має лікувальний ефект, особливо для тих, хто потерпає від астми, інших захворювань органів дихання.

Є ще один плюс на користь оздоровлення з допомогою працьовитих комах.

— Так само науково доведено, що бджолине біополе позитивно впливає на біополе людини, — додає мій співрозмовник. — Від цього поліпшується загальний стан, стає кращим самопочуття. 

Про свій будиночок на пасіці Ростислав розповідав хіба що друзям. Більшість з них хоча б раз та побували в ньому. Ніхто не скаржився на тверду постіль. Зате кожен неодмінно дякував за міцний сон.  

Бауман 15 років бджолярує. Так само, до речі, як і два його брати.

— Раніше це було хобі, захоплення, — каже Ростислав. — А вже років три-чотири, як займаюся тільки пасікою, живу з цього, сім’ю утримую. 

Одним з тих, хто напросився до Ростислава на оздоровлення у його бджолярський будиночок, був і вінничанин Олександр. Після чого чоловік вирішив скооперуватися з пасічником і розпочати таку справу у Вінниці.

Отримуєш заряд енергії...

— Не знаю, як так сталося, але дружина після десяти сеансів оздоровлення у будиночку на пасіці почувається набагато краще, ніж раніше, — каже Олександр. —  Та й сам я відчув, яка це корисна справа. Бо також проходив курси оздоровлення в будиночку з бджолами. Звернув увагу, що після п’яти годин сну спати більше не хочеться. А заряд енергії отримуєш такий, що весь день після того літаєш, як та бджілка. 

Олександр має у власності невелику ділянку на самому березі Південного Бугу. «Ми домовилися з пасічником Ростиславом, що я виготовляю будиночки, а він забезпечує їх вуликами, — продовжує Олександр. — Перший будиночок уже готовий. Підготували для нього місце, розчистили чагарники. Поруч буде ще один».

Молодий підприємець попередньо радився з лікарями-апітерапевтами. Не тільки взяв до уваги їхні поради, а й вирішив так само назвати свої приміщення — апібудиночки. Ще один лікар — Олексій Галаган, відомий у місті тим, що оздоровлює людей з допомогою біополя пірамід, порадив зробити у бджолярських будиночках пірамідальний дах. Надав проект. Олександр дослухався до пропозиції. Бо лікар казав, що така форма даху підсилюватиме біополе. 

Укол від комахи

Перед тим, як зайти на процедуру в апібудиночок, треба буде надати довідку від лікаря про відсутність алергії на укус бджоли. Зрештою, перевірити це можна й на місці. 

Оздоровитися з допомогою бджіл — набагато краще, ніж ковтати пігулки. До того ж не всі вони нині ефективні. Навіть лікарі про це кажуть.

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ

Дихати повітрям на пасіці — це оздоровлювати свій організм, а вдихати випари з вулика — це лікувальний процес. Ефірні масла прополісу, меду і воску, які виділяються з вулика, а літом ще й бджолиного молочка і перги, а також ароматів квітів і медоносних рослин дезинфікують повітря на відстані 200 метрів. Знаходження в такій зоні сприяє зміцненню сну, поліпшує апетит, зміцнює нервову систему. Вдихання ефірних масел з вулика стимулюють діяльність дихальних шляхів, серцево-судинної системи, кишково-шлункового тракту, зміцнюють імунітет організму.

(Дослідження лікаря-апітерапевта, заслуженого лікаря України Бориса Охотського).