П’ятий рік поспіль лікарі з Вандербільтського університету штату Теннессі (США) приїздять до Вінниці на станцію «Швидкої допомоги». «Американські колеги вважають, що у нас є чому повчитися, — каже головний лікар міської станції «Швидкої допомоги» Валентин Фіщук. — Зокрема, у нас нижчий відсоток госпіталізації хворих, насамперед за рахунок того, що на виклики виїздять лікарі. Вони на місці встановлюють діагноз, консультують пацієнта, призначають лікування. В американців у бригадах «швидкої» лікарі взагалі не працюють, а тільки фельдшери. Їхнє завдання надати першу допомогу і чимшвидше доправити пацієнта в стаціонар».
Щоб на практиці переконатися, як саме надають допомогу на викликах лікарі «швидкої», американці виїздили разом з ними до хворих. «Колеги з-за океану назвали нашу систему надання швидкої допомоги більш доступною та економною, — наголошує Валентин Фіщук. — Приємно також було чути гарні відгуки з приводу високого професіоналізму наших лікарів».
У нас автомобілі «швидкої» недостатньо оснащені медичним устаткуванням. Тому американці приїздять не з порожніми руками. Цього разу, наприклад, подарували обладнання для інтенсивної терапії, в тому числі сучасний портативний прилад для визначення наявності і рівня чадного газу в крові. Такий прилад дуже потрібен під час надання допомоги потерпілим від пожежі.