Всеукраїнська конференція «Осінні читання Коцюбинського», приурочена до 150-ї річниці майстра слова, відбулася у Вінниці, в музеї-садибі письменника.

Її учасники — дослідники творчості письменника, викладачі навчальних закладів, краєзнавці, літератори, студенти — представили нові розвідки з його життя і творчості. Цікавинкою заходу стала презентація нового туристичного маршруту «Літературними стежками Коцюбинського». Починається він із садиби, де народився і виріс письменник. Наступне місце — берег Південного Бугу, куди збігає дорога від порога будинку. Там улюблене місце талановитого земляка, яке називають каменем Коцюбинського. У маршруті — низка райцентрів та сіл краю. Наприклад, у містечку Шаргород зберігся будинок колишнього духовного училища, де навчався Коцюбинський. Кінцева точка — віддалене від Вінниці село Клембівка Ямпільського району, знане своїми вишивальницями. Тут письменнику подарували вишиту сорочку, про що він згадує в одній із своїх публікацій про клембівських майстринь.

Вдячні земляки на честь ювілею майстра встановили в обласному центрі білборди з портретами письменника, під якими розміщено фрази з його творів. Протягом тижня у Вінниці, на Європейській площі та у парку Дружби народів, просто неба демонстрували фільм за твором Коцюбинського «Тіні забутих предків», знятий Сергієм Параджановим.

Вінницька область.