Традиційний фестиваль ковальського мистецтва пройшов минулими вихідними в шахтарській столиці. Свою майстерність демонстрували учасники з України, Росії, Нідерландів та Чехії. У парку кованих фігур, розташованому поблизу будівлі міськради, з’явилися нові експонати — алея, присвячена Євро-2012, та «Міст дружби», створений ковалями України та Росії.
Гості та господарі працювали для глядачів просто неба, демонструючи техніку та професійні прийоми. Жваво торгували сувенірами, а малеча та дорослі охоче фотографувалися з «експонатами» — приміром, копією Ейфелевої вежі чи мотоциклом, перетвореним на дракона завдяки кованим елементам. Фурор справили дівчата-моделі, вдягнені в стилі свята в ажурні металеві «корсети». Гітарист-віртуоз Енвер Ізмайлов показав, як грати на... кованій гітарі. А Леонід Красицький із Краматорська на очах у глядачів підкував коня. На запитання, чи часто доводиться виконувати такі замовлення, майстер відповів: «А хіба це дивина? Не вважаю це незвичайним. Узагалі ковальською справою займаюся все життя. Раніше на заводі в майстерні працював, а тепер зробив майстерню у себе вдома».
Голова Донецького відділення Спілки ковалів Україні Віктор Бурдук вважає, що можна говорити про «донецьку» школу: «Є низка майстрів, особистостей, які вже мають свій почерк, відому в Україні та Європі: Олександр Вітко, Євген Єрмак, ковалі донецької фірми «Гефест»... Особливість у тому, що у нас ковальська справа починалася із сучасних технологій. Якщо, приміром, у Львові не зникав класичний підхід, то нам доводилося опановувати це завдяки колегам із Західної України. Таким чином, ми один одного збагачуємо».
Про корисність такого спілкування говорив і голова Спілки ковалів Росії Олександр Романов, який уже не вперше приїздить до Донецька. «Ми — брати по вогню», — так образно висловився росіянин. Художники по металу Емілія Сидор та Святослав Лев зі Львова привезли на фестиваль свою композицію, присвячену Євро-2012. «Працювали над нею чотири доби, — зізналася Емілія. — Вийшов такий трохи рваний футбольний м’яч. Рваний — тому що чемпіонат буде за два роки, все лише у процесі формування. І по обидва боки — назви міст: Донецьк і Львів. У нас немає проблем у спілкуванні. Я вважаю, немає Сходу і Заходу, а є одна Україна».
«Напередодні Євро-2012 на алеї майстрів з’явилися кращі роботи ковалів близького та далекого зарубіжжя, — відзначив міський голова Олександр Лук’янченко. — Вдячний усім, хто вклав душу в ці твори. Впевнений: нова алея пропагуватиме Донецьк як місто вугілля, металу та гарячих сердець».
На знімку: Святослав Лев та Емілія Сидор біля роботи, присвяченої Євро-2012.
Фото автора.