Минулих вихідних у польському містечку Пултуськ відбувся Світовий конгрес чеченського народу. Його делегати засудили «насилля у будь-якій формі» та висловили бажання «мирно вирішити російсько-чеченський конфлікт шляхом відкритого діалогу». Учасники конгресу звернулися до ООН із закликом створити Міжнародний трибунал у справах Чечні, який би розслідував злочини проти чеченського народу, а до керівництва Європейського Союзу — провести світову конференцію на тему Чеченської республіки Ічкерія за участю представників офіційного Кремля, чеченського Руху Опору, ОБСЄ та Ради Європи.

Проте сам з’їзд та його резолюції відійшли на другий план, оскільки центральною подією, як вже повідомляв «Голос України», стала ситуація навколо прем’єр-міністра еміграційного чеченського уряду Ахмеда Закаєва, який з 2000 року проживає у Лондоні (з 2003 року у статусі політичного біженця). Нагадаємо, його затримала поліція, а польська прокуратура намагалася добитися арешту на 40 днів (на підставі листа російської прокуратури). Однак варшавський окружний суд відмовив прокуратурі та своїм рішенням звільнив затриманого. Тож Ахмед Закаєв спокійно залишив територію Польщі, зазначивши на прес-конференції, що не хоче, аби його приїзд до цієї країни спричинив погіршення польсько-російських відносин.

Як прокоментував відомий експерт з питань Росії, колишній посол Польщі у РФ Станіслав Цьосек: «Знайдено рішення безвихідної справи, так, щоб і вовк був ситий, і вівця ціла». За його словами, не потрібно перейматися критичними висловлюваннями тих, хто вважає, що ця ситуація вплине на погіршення польсько-російських стосунків, оскільки «ніхто із мудрих представників російської еліти не розраховував на видачу Закаєва польським урядом».

Тепер Польща розпочинає процедуру екстрадиції, але більшість експертів, серед них, зокрема, і відомий правник і політик Ришард Каліш, передбачають, що польський суд, подібно до того, як кілька років тому датський і британський, не погодиться видати Ахмеда Закаєва Росії.

 

Варшава.