На саміті Євросоюзу, що завершився в четвер увечері, так і не було знайдено компроміс з «циганського питання». Париж і Брюссель залишилися при своїх думках. На саміті президент Франції Ніколя Саркозі й голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу обмінялися жорсткими заявами з цього приводу. Так, Баррозу назвав дискримінацію циган у Франції «неприйнятною». Поважання прав людини — одна зі «священних цінностей Євросоюзу», наголосив він. На це глава французької держави повідомив, що приклад Парижа наслідуватиме Берлін. «Мадам Меркель висловила мені свій намір розпочати в найближчі тижні евакуацію ромських таборів... І я маю сказати, що зворушений такою всеосяжною й повною підтримкою з боку Ангели Меркель». Однак офіційний Берлін спростував цю заяву.
Тим часом Траян Бесеску, президент Румунії, куди повернулася більшість висланих із Франції циган, сказав, що жодних суперечок більше немає. «Розслідуватиме Єврокомісія питання чи ні — нас це не хвилює. Однак я переконаний, що на сьогодні так званий диспут Париж—Брюссель закрито».
Нагадаємо, Франція розпочала депортацію ромів до Румунії та Болгарії в липні. За цей час депортовано майже тисячу осіб. За словами президента ЄС Хермана Ван Ромпея, обговорення «циганського питання» має бути винесене на наступний саміт Євросоюзу, повідомляє «Євроньюз».