Хто в ці дні переступить поріг будинку-музею Агати Крісті у Лондоні, той може скуштувати знаменитий шоколадний торт «Дивовижна смерть» з книги «Оголошено вбивство». І будинок-музей, і всі інші місця у Великій Британії, які пов’язані з життям і творчістю Агати Крісті, постійно привертають до себе увагу шанувальників детективної літератури. А тим більше нинішнього року, який оголошено Роком Агати Крісті на честь 120-ліття з дня її народження.
Королева детективів народилася 15 вересня 1890 р. у невеличкому містечку Торкі, графство Девон, у сім’ї переселенців із США. Отримала хорошу домашню освіту. Під час Першої світової війни працювала медсестрою в госпіталі, згодом — фармацевтом в аптеці (сюжети з ліками і отруєннями часто можна знайти у книгах письменниці). Вийшла заміж за полковника Арчибальда Крісті, в якого закохалася, коли він ще був лейтенантом. Однак через десять років їхній шлюб розпався. Друге заміжжя — з археологом Максом Маллоуеном, який був на 15 років молодшим за Агату Крісті, — стало щасливим. Письменниця про другий шлюб якось жартівливо зауважила, що для археолога жінка повинна бути якомога старшою, бо тоді її цінність значно зростає.
Перший роман письменниці «Таємнича пригода в Стайлзі» вийшов у 1920 році і приніс їй... 25 фунтів стерлінгів. Відтоді гонорари й тиражі нових і нових романів, повістей, п’єс Агати Крісті постійно зростали, як і її популярність. На думку самої письменниці, найкращим її твором був роман «Десять негренят», дія якого відбувалася на реальному острівці Бург у Південній Британії. Свою автобіографію, написану в 1965 році, письменниця завершила словами: «Дякую тобі, Боже, за моє хороше життя і за всю ту любов, яка була мені дарована».
Інтерес до творчості Агати Крісті не спадає і в наші дні. Її твори продовжують видаватися у світі, у тому числі й в Україні, багатомільйонними накладами. Про неабияку популярність письменниці свідчить і Рік, а в його рамках Тиждень Агати Крісті, що нині завершується. Цими днями у Великобританії відбуваються фестивалі, виставки, спектаклі, тури-детективи, чаювання а-ля Крісті, подорожі по місцях, пов’язаних з життям королеви детективів та всесвітньо відомих героїв її книг — Міс Марпл і Еркюля Пуаро.
 
Лондон.