Сенатський комітет США з міжнародних відносин схвалив договір зі СНО (стратегічних наступальних озброєнь). Таким чином, було зроблено останній крок до ратифікації документа в американському Конгресі. Білий дім закликає сенаторів не зволікати з розглядом документа, тим паче, що Москва не має наміру «забігати наперед».
У четвер у США завершився підготовчий етап до ратифікації СНО-3. Своє «так» договору сказав профільний комітет сенату: на підтримку документа висловилися 14 членів, проти — лише чотири.
Після схвалення комітету з міжнародних відносин СНО-3 пішов на розгляд сенату. Втім, дату голосування за документ поки що не призначено, хоча адміністрація Білого дому намагається квапити конгресменів. «Новий договір був підтриманий силами всього політичного спектра в США, включаючи колишніх держсекретарів і міністрів оборони як від демократичних, так і від республіканських адміністрацій. Я закликаю й республіканців, і демократів провести за договором справедливі слухання, надати йому двопартійну підтримку, на яку він заслуговує», — сказано у розповсюдженій напередодні заяві президента США Барака Обами.
Росія не приховує свого задоволення тим, що сталось. За словами міністра оборони Анатолія Сердюкова, дві держави вкрай зацікавлені, щоб виконана сторонами робота в цій сфері увінчалася успіхом. «Тому ми сподіваємося, що парламенти обох країн ратифікують цей документ, хоча й у нас не всі аплодують цьому договору», — наводить його слова «Інтерфакс».
Нагадаємо, президенти Росії й США підписали новий договір зі СНО 8 квітня в Празі. Документ передбачає масштабні скорочення стратегічних наступальних озброєнь. Сторони мають намір за сім років скоротити сумарну кількість боєзарядів на третину — до 1,55 тис. у порівнянні з московським договором 2002 року з обмеження стратегічних наступальних потенціалів, а також більш ніж удвічі понизити граничний рівень для стратегічних носіїв. Документ передбачає зв’язок між стратегічними оборонними й наступальними озброєннями, а взаємозв’язок ПРО й СНО, на чому наполягали російські перемовники, знайшов відображення в преамбулі документа.