У Варшаві затримано прем’єр-міністра уряду Ічкерії у вигнанні Ахмеда Закаєва. До Польщі він приїхав на Всесвітній конгрес чеченського народу. Поліція затримала його на підставі міжнародного ордера. У Росії вважають, що для видачі Закаєва цілком достатньо підстав. Однак Варшава вже дала зрозуміти, що має намір керуватися винятково власними інтересами, а рішення про екстрадицію прийме суд.

Ахмед Закаєв заочно обвинувачується Росією в збройному заколоті, тероризмі, організації незаконного збройного формування й зазіханні на життя співробітників правоохоронних органів.

У 2002 році Закаєв приїхав до Великобританії з Данії, що відмовила Росії в його екстрадиції, визнавши недостатніми докази провини чеченця. У грудні 2002 року Закаєва було затримано у Лондоні, але потім випущено під заставу. Восени 2003 року магістратський суд Лондона припустив, що в Росії Закаєва можуть катувати, і надав йому політичний притулок.

Голова комітету Держдуми РФ з міжнародних справ Костянтин Косачов в інтерв’ю журналістам заявив, «що у польського правосуддя будуть всі підстави для видачі Закаєва Росії». За його словами, доказова база у цій справі «достатньо серйозна». «Наразі ми задоволені, що польська влада, діючи в рамках правового поля, Закаєва все-таки затримала».

Цікаво, що польська влада попереджала Закаєва, що в разі його приїзду, він буде затриманий на підставі міжнародного ордера. Однак голова зовнішньополітичного відомства Польщі Радослав Сікорський заявив, що вочевидь «Росії варто вирішувати питання про екстрадицію Закаєва з Великобританією, де він проживає з 2003 року».

Мабуть, так і буде. Адже Ахмед Закаєв без проблем одержав польську візу, і тому навряд чи Варшава буде сваритися зі своїм багатим і впливовим партнером по Євросоюзу.

Сам Закаєв також упевнений, що його не видадуть Росії. В інтерв’ю радіо «Свобода» він наголосив: «Я не боюся, тому що Польща — це країна, в якої є свої закони. Якщо у правоохоронних органів є якісь питання до мене, я готовий на них відповісти. Я нікуди ні від кого не тікаю й не ховаюся. Нічого нового, я думаю, Росія не могла передати в Польщу».

Тим часом, Ахмед Закаєв під час чеченських воєн проти федерального уряду воював з батьком нинішнього президента Чечні Рамзана Кадирова, який є героєм Росії. Таким чином, подвійні стандарти російської Феміди навряд чи допоможуть Кремлю в боротьбі проти власне політичної опозиції нинішньої чеченської влади, яку очолює Ахмед Закаєв, мешкаючи в Лондоні.

 

Москва.