Учора відбувся саміт Євросоюзу. Головною його темою стали питання зовнішньої політики співдружності. Глави країн і урядів ЄС домовлялися про те, як розвиватимуться відносини Євросоюзу з такими стратегічними партнерами, як США, Росія, Китай.
Однак найбільшу увагу учасників викликав процес висилки ромів із Франції. Навіть незважаючи на те, що офіційно це питання не було включено до порядку денного саміту. Напередодні єврокомісар з питань юстиції та прав європейських громадян Вівіан Редінг заявила, що дії Франції щодо циган порушують законодавство ЄС, і що вона має намір попросити Єврокомісію почати процедуру дисциплінарного покарання стосовно країни.
Нагадаємо, президент Франції Ніколя Саркозі наприкінці липня після влаштованих циганами заворушень заявив про закриття більш як 200 циганських таборів і висилку нелегальних іммігрантів-циганів з Румунії й Болгарії. За даними французького міністерства імміграції, з 28 липня по 17 серпня в Румунію й Болгарію було вислано 979 циган. Причому 828 із них виїхали добровільно, одержавши фінансову допомогу від Франції (по 300 євро на дорослу людину й по 100 — на дитину). Останнім часом із Франції було вислано більше 600 циган.
(За повідомленнями зарубіжних інформагентств).