Транзит газу, візовий режим та Угода про асоціацію — такі основні теми переговорів Президента України Віктора Януковича у Брюсселі. Хоча важливих документів під час другого візиту глави держави до Брюсселя підписано не було, проте досягнуто домовленостей у найважливіших сферах співробітництва з Європою. Як виконуватимуться ці наміри, можна буде побачити вже 22 листопада у Брюсселі. Саме на цей день призначено саміт Україна—ЄС.

Так, під час зустрічі Віктора Януковича з президентом Європейської комісії Жозе Мануелем Баррозу обговорено майбутній план дій стосовно введення безвізового режиму з ЄС. Домовлено, що цей документ буде винесено на порядок денний саміту. На жаль, поки що невідомо, чи успішно ми виконуємо цей план дій — тобто наскільки реально наблизились до безвізового режиму з Євросоюзом.

Крім того, Євросоюз пообіцяв і надалі підтримувати реформи в Україні через програму макрофінансової допомоги у розмірі 610 мільйонів євро. У контексті реформування економіки Жозе Мануель Баррозу привітав Україну з ухваленням закону про функціонування газового ринку. Загалом тема енергетичної безпеки, а саме — транзиту газу, була однією з найважливіших під час переговорів у Брюсселі. Віктор Янукович наголосив, що «Україна незмінно виконуватиме свої зобов’язання як транзитер газу». Президент зазначив, що згідно із досягнутою з Баррозу домовленістю починається спільна робота над реконструкцією ГТС України. «Ми маємо намір запросити партнерів і з інших країн, окрім Росії, і забезпечити прозорість роботи української газотранспортної системи за рахунок долучення цих країн-інвесторів до управління нею», — сказав Віктор Янукович.

Водночас Жозе Мануель Баррозу повідомив, що Єврокомісія уже найближчим часом профінансує розробку техніко-економічного обгрунтування (ТЕО) двох проектів в енергетичній сфері України. Як передає УНІАН, президент Єврокомісії не уточнив, про які саме проекти йдеться, зазначивши лише, що ці проекти стосуються модернізації української газотранспортної системи.

Окрім того, Віктор Янукович заявив, що Україна може приєднатися до Енергетичного співтовариства вже наприкінці вересня. «Договір про приєднання України до організації «Енергетичне співтовариство» може бути підписано вже 24 вересня на найближчій зустрічі міністрів», — сказав Президент, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Також у Брюсселі порушували тему дотримання демократичних прав і свобод в Україні. Віктор Янукович і Жозе Мануель Баррозу заявили, що вільні ЗМІ і незалежне судочинство відіграють життєво важливу роль у продовженні зміцнення демократичного процесу в Україні. Співрозмовники також наголосили на важливості майбутніх місцевих виборів в Україні, які мають бути проведені відповідно до міжнародних стандартів. Ж. Баррозу і В. Янукович схвалили ініціативи ЄС щодо розвитку Криму, в рамках яких нинішнього року виділено 12 мільйонів євро, призначених для розвитку регіонів. Сторони також обговорили відносини з Російською Федерацією і процес врегулювання Придністровського конфлікту.