Міжвідомча комісія при Мінпаливенерго минулого тижня вибрала російську «ТВЕЛ» як партнера для будівництва заводу з фабрикації ядерного палива. У конкурсі також брала участь японсько-американсько-казахстанська компанія «Вестингхауз». Днями це рішення затвердить уряд, і можна буде остаточно поставити крапку в багаторічних дебатах і суперечках атомників, які, зокрема, знаходили своє відбиття на сторінках «Голосу України». Коментуючи цю подію, більшість експертів зазначають, що вибір російського партнера — правильне й обгрунтоване рішення.

 Оскільки тепер Україна локалізує на своїй території основні елементи виробництва ядерного палива, підвищивши енергетичну безпеку й одержавши доступ до новітніх і передових технологій. А ще стане більш незалежною з погляду технологічного оснащення, вирішить низку соціальних питань і проблем, а також отримає можливість знизити ціну на ядерне паливо за рахунок, як мінімум, скорочення витрат, пов’язаних з логістикою.

За словами міністра палива та енергетики України Юрія Бойка, росіяни виграли, бо запропонували найкомфортніші умови й надали фінансування на будівництво заводу: «Однак контрольний пакет залишатиметься в української сторони. Передбачається, що з кожним роком обсяги виробництва ядерного палива на заводі збільшуватимуться, а з 2013 року Україна зможе повністю забезпечити себе паливом, виробленим на заводі». «ТВЕЛ» також запропонував українській конкурсній комісії гарантії передання до 2020 року всіх необхідних технологій для організації в Україні повноцінного заводу з виробництва ядерного палива, гарантуючи на початкових етапах постачання комплектувальних і компонентів із Росії.

І якщо у «ТВЕЛ» всі технологічні переділи виготовлення ядерного палива зосереджені на одному виробництві, то в конкурентів, які брали участь у конкурсі, ситуація протилежна — переділи розкидані по різних країнах, що, на думку фахівців, негативно позначається на виробничих процесах й контролі якості. Та головне, ні для кого не секрет, що українські атомні енергоблоки традиційно забезпечувалися тільки російською продукцією й у наших фахівців напрацьовано великий досвід поводження з паливом «ТВЕЛ». Не слід забувати й те, що для росіян, на відміну від американців, ринок ВВЕР є профільним і основним.

«Рішення цілком обґрунтоване, адже атомна промисловість у Росії й Україні, у країнах СНД формувалася як єдина», — вважає екс-міністр палива й енергетики Іван Плачков. За його словами, «ідеологія й алгоритм організації виробництва практично однакові, і це дасть змогу з найменшими витратами коштів і часу перейти безпосередньо до виробництва».

При цьому згаданий проект — перший, що одержав практичне втілення, із цілої низки напрямів Енергетичної стратегії України. Завод, уважають фахівці, стане відправною точкою для реалізації інших масштабних планів з розвитку національної атомної генерації. «Створення власного повного циклу виробництва з одержанням технологій — це правильний шлях мінімізації ризиків. Потрібно активніше брати участь у технологічному процесі виготовлення, у розробці технологій, щоб бути повноправним партнером і власником цих технологій», — пояснює керівник аналітичного відділу «Фенікс кепітал» Сергій Петренко, наголошуючи, що «ТВЕЛ» зацікавлений не тільки в розвитку українського заводу, а й на перспективу — в спільному виході з його продукцією на ринки третіх країн. Головне — економічна ефективність виробництва. За інформацією експертів, конкурент мав на меті інше: хотів позбутися нерентабельних технологій виробництва палива для ВВЕР, його не цікавила подальша доля виробництва й перспективи його розвитку. А для «ТВЕЛ» цікаво створити в нас максимально компактне й ефективне виробництво в найсучаснішому виконанні, щоб за рахунок своєї участі в цьому проекті здолати в перспективі обмеження, котрі існують у різних країнах на постачання російських компонентів, послуг і ядерних матеріалів. Крім того, після ліцензування в Європі палива для реакторів PWR — ТВС — КВАДРАТ «ТВЕЛ» може розмістити виробничу лінію на українському заводі, адже Україна ближча до Європи.

Комісія вибрала найкраще ядерне паливо для організації його виробництва в Україні, переконаний екс-голова Державного комітету України з використання ядерної енергії Михайло Уманець: «ТВЕЛ» за останні роки не програв жодного відкритого тендера в Європі з поставок ядерного палива. Рівень і безпека виробництва й продукції у «ТВЕЛ» відповідають найвищим світовим стандартам, а контроль за якістю продукції повністю автоматизований, що виключає людський фактор».