Україна в Євросоюзі є польською турботою. Про це в інтерв’ю французькому телеканалу «FRANCE 24» заявив Президент Польщі Броніслав Коморовський, який перебуває з першим візитом у Парижі. 

Відповідаючи на запитання журналістів, чи Україна і Туреччина повинні мати перспективу членства у ЄС, глава польської держави наголосив, що Варшава не зачиняє за собою двері Євросоюзу перед іншими і послідовно виступає за відкриття ЄС для всіх країн, які відповідають демократичним критеріям. За словами Броніслава Коморовського, особливо польське керівництво турбується про те, щоб цим критеріям відповідала Україна.
Цю заяву можна сприймати як сигнал Польщі про намір продовжувати підтримувати Україну на європейській арені. Радники президента з питань «східної політики» рекомендують йому розвивати відносини з Києвом не менш активно, ніж з Москвою. Історичним завданням Коморовського, на думку польських аналітиків, повинно стати встановлення близького діалогу з його українським візаві Віктором Януковичем, який намагається балансувати між Москвою і Брюсселем. «Це вимагатиме зусиль. Можливо, результат буде досягнутий не одразу, але варто спробувати», — пише Марцін Войцеховський, публіцист «Газети виборчої», що спеціалізується на українсько-польських відносинах. Прагматизм нового українського керівництва дає підстави сподіватися, що головною сферою співпраці стануть врешті-решт спільні економічні проекти, які реалізовуватимуться краще, ніж за його попередників.
 
Варшава.