Останні результати соціально-економічного розвитку країни дають можливість сподіватися, що вже наступного року економіка, яка зазнала серйозних ударів як через світову кризу, так і через недолугу політику попередників, буде повністю відновлена. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Микола Азаров на вчорашньому засіданні Кабінету Міністрів, повідомляє прес-служба КМ.

Об’єктивним свідченням цього, за словами прем’єра, є те, що міжнародні рейтингові агентства останнім часом не раз підвищували суверенний рейтинг України. Відтак уряду вдалося відновити довіру інвесторів. Він нагадав, що на одному з перших засідань Кабмін поставив перед собою завдання вийти на показники промислового виробництва 2007 року (саме цей період є найбільш успішним для вітчизняної економіки). І сьогодні вже є підстави вважати, що наступного року цієї мети буде досягнуто.
М. Азаров повідомив також, що уряд ініціюватиме перегляд газової угоди, підписаної попереднім урядом у січні 2009 року. І переконуватиме у необхідності цього російських партнерів.
«За цією кабальною угодою ціна на газ для України визначається за формулою, яка передбачає щоквартальне підвищення ціни. Так, у першому кварталі цього року ми отримали газ по 330 доларів за 1 тис. кубічних метрів, і щокварталу ціна підвищувалася приблизно на 25 доларів за 1 тис. кубометрів. Тобто в четвертому кварталі вона становитиме близько 390 доларів за 1 тис. кубометрів», — наголосив 
М. Азаров.
Така ціна, переконаний Прем’єр-міністр, означала б катастрофу для економіки та народу України. «Лише харківські угоди, підписані президентами України і Росії, дали змогу знизити ціну на газ на 100 доларів за 1 тис. кубометрів і звести кінці з кінцями, уникнути бюджетного й економічного колапсу», — зауважив він.
Йшлося на засіданні й про субсидії. Прем’єр нагадав, що пенсіонери не повинні сплачувати за комунальні послуги більш як 10 відсотків свого доходу, а ті, хто працює, — більш як 15. Утім, М. Азаров визнав, що вжитих заходів виявилося недостатньо: «Це передусім стосується якості проведеної на місцях інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо можливості отримання державної допомоги». З огляду на це, глава уряду наполягає, щоб з наступного тижня у центрі та регіонах було розгорнуто тотальну інформаційно-роз’яснювальну роботу з використанням усіх інформаційних ресурсів.
Зачепили на урядовому засіданні й питання підготовки до осінньо-зимового сезону. Звіт з цього приводу прем’єр заслухає найближчими днями. Крім того, спеціальне засідання Кабміну буде присвячено й готовності шкіл і дитячих садків до нового навчального року.
А щодо підвищення цін на продукти харчування, то вони, переконаний урядовець, розкручуються штучно. «Уряд має достатньо ресурсів, щоб зупинити ажіотаж. Хочу заспокоїти всіх громадян: незважаючи на несприятливі погодні умови, а також кон’юнктуру цін, підстав для значного зростання цін в Україні немає», — наголосив він.
Фото Володимира РЄПІКА (Укрінформ).