«У першому півріччя цього року порівняно з першим півріччям 2009-го зростання валового внутрішнього продукту становить близько 6,3 відсотка, зафіксовано зростання промислового виробництва, вантажообігу, вперше за багато місяців є відносне зростання обсягів будівництва, позитивною ознакою є значне зростання експорту та зростання на 2,5 відсотка внутрішнього товарообігу», — про це на початку вчорашнього засідання уряду повідомив прем’єр Микола Азаров. Разом із тим прем’єр визнав, що «підтримання зростання стає дедалі складнішим завданням», тож «сьогоднішні позитивні цифри свідчать не тільки про обнадійливу тенденцію, а й про те, як багато зусиль ще треба докласти, щоб вийти на докризовий рівень». Саме на це, за словами глави уряду, звернув увагу Президент під час їхньої вівторкової зустрічі.
М. Азаров також повідомив, що глава держави зобов’язав уряд «не допустити заниження ціни на зерно, щоб селяни продали зерно нового врожаю за ринково обгрунтованими цінами». Для стабілізації цінової ситуації планується використати ресурси Аграрного фонду. Водночас, враховуючи складні погодні умови, котрі позначаються на якості зерна, прем’єр доручив профільним віце-прем’єру та міністру розробити ряд заходів, які дозволять максимально зібрати продовольче зерно, створити достатні державні запаси, а фуражне зерно використати перш за все на внутрішньому ринку для нарощування поголів’я худоби та ліквідації дефіциту м’яса власного виробництва на внутрішньому ринку.
Під час зустрічі із Президентом також ішлося про підготовку бюджету на 2011 рік — «бюджету жорсткої економії і ефективного використання коштів». У зв’язку з цим глава уряду, звертаюсь до членів Кабміну, заявив, щоб вони «навіть не планували використання коштів на придбання нових службових автомобілів, дорогої техніки, меблів, не допускали витрачання коштів на ремонти кабінетів тощо». Цілком можливо, що ця вимога стала реакцією прем’єра на повідомлення, що Міністерство внутрішніх справ оголосило тендер на придбання чотирьох «Мерседесів» та інших дорогих авто. При цьому М. Азаров, наголосивши, що аналогічна вимога стосується й цьогорічного бюджету, доручив Держказначейству «припиняти фінансування відповідних розпорядників коштів, якщо матимуть місце подібні факти, причому припиняти фінансування як із загального, так і зі спеціального фондів бюджету».
Інформуючи про сьогоднішню велику нараду у Кабінеті Міністрів за участю глав держадміністрацій, керівників міністерств та відомств, прем’єр сказав, що під час цього зібрання йтиметься про ефективність їх роботи зі скорочення заборгованості по зарплаті, стан підготовки до осінньо-зимового сезону, про ситуацію з недобудовами, котрі включені до цьогорічної програми здачі в експлуатацію та про будівельні програми на 2011—2012 роки, стан розрахунків за послуги ЖКГ тощо. Причому посадовці не повинні розповідати, «як потрібно готуватись», а звітуватимуть про виконання доручень Президента та рішень уряду.
Насамкінець прем’єр поділився приємною новиною про те, що у вівторок на аерокосмічному салоні у Фарнборо укладено контракти на постачання кількох десятків літаків сімейства Ан до Росії, азіатських та латиноамериканських країн.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.