Ще у вівторок першим питанням порядку денного вчорашнього засідання уряду значився розгляд проекту держбюджету на 2010 рік, проте на ранок середи воно зникло із запланованого переліку. Щоправда, на початку засідання Кабміну прем’єр Микола Азаров бюджетної теми не оминув та вкотре повідомив, що розробка бюджету наближається до завершення.

«Прямо кажучи, це екстремальна робота. Мало того, що попередники залишили країну взагалі без бюджету, вони створили умови, в яких надзвичайно важко спроектувати головний кошторис держави. Фактично вони поставили Україну на коліна. Достатньо сказати, що тільки у квітні ми повинні сплатити за їхніми боргами стільки, скільки збираємо в цьому місяці податків, а кабальна для України газова угода, нав’язана країні Тимошенко порівняно із середньоєвропейською ціною висмоктує з держави зайвих 3,5 мільярда доларів на рік», — заявив він. Прем’єр наголосив, що уряд, «хоч би що там було, виконає обіцянку і внесе проект бюджету до Верховної Ради». Нагадаємо, що під час призначення на посаду М. Азаров пообіцяв зробити це до 11 квітня. Зачепивши зміст головного фінансового документа, прем’єр зазначив, що бюджет буде реалістичний, проте до нього у повному обсязі буде закладено передвиборні обіцянки Віктора Януковича, в тому числі й вимоги Закону «Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати». Із числа інших обіцянок нинішнього Президента нагадаємо й такі: одноразова допомога при народженні першої дитини має становити 25 тисяч гривень, другої — 50 та третьої — 100 тисяч гривень, щомісячна допомога на дітей віком від 3 до 13 років має становити 250 гривень, а віком з 13 до 18 років — 500 гривень. Крім того, М. Азаров повідомив, що буде розблоковано інноваційно-інвестиційну модель розвитку країни, задля чого в бюджеті буде передбачено кошти на будівництво мостів, автострад, аеропортів, енергозберігаючих об’єктів житлово-комунального господарства. «Країна знову стане живим будівельним майданчиком, навколо якого піднімуться різні галузі економіки», — пообіцяв прем’єр. Сприяти цьому, за його словами, має перегляд газових угод із Росією. До речі, саме питання вартості російського газу й стало причиною перенесення розгляду проекту бюджету, повідомив після засідання уряду Перший віце-прем’єр Андрій Клюєв. «Це єдине неузгоджене питання. Решту питань у проекті бюджету вирішено», — сказав він.
А запланований до розгляду законопроект про внесення змін до Закону «Про столицю України — місто-герой Київ» уряд відправив на доопрацювання. Прес-секретар прем’єра Віталій Лук’яненко зазначив, що уряд вирішив провести з цього питання громадські слухання, щоб урахувати думку експертів та мешканців столиці. Разом з тим присутній на засіданні Кабміну перший заступник глави Київської міськдержадміністрації Анатолій Голубченко повідомив, що після ухвалення бюджету уряд планує виділити Києву 815 мільйонів гривень, які буде спрямовано на завершення реконструкції Московської площі, шляхів швидкісного трамвая, інших об’єктів соціальної інфраструктури. А от на будівництво злітно-посадкової смуги міжнародного аєропорту «Донецьк» Кабмін уже вирішив виділити додаткові 800 мільйонів гривень. Хоча, як наголосив М. Азаров, нинішнього року країна розкошувати не буде: «Ми тільки зведемо кінці з кінцями, але виліземо із страшної ями, станемо на твердий ґрунт фінансової стабільності — це й буде наша спільна велика перемога».
Також учора Кабмін скасував рішення уряду Тимошенко про надання «Межигір’ю» статусу Державного історико-культурного заповідника. Нагадаємо, що раніше у «Межигір’ї» була державна резиденція, а нині — маєток Віктора Януковича. Як зазначив Перший віце-прем’єр А. Клюєв, «це рішення було ухвалене у зв’язку з тим, що попереднє рішення було незаконним, це був чистий популізм».