На позачерговій сесії Верховної Ради України, яка відбудеться 31 липня, уряд розраховує на ухвалення необхідних для країни законопроектів. Йдеться насамперед про проект змін до державного бюджету України, який, зокрема, передбачає виділення 9,1 мільярда гривень на потреби Збройних Сил та Національної гвардії, 3 мільярди гривень на відновлення регіонів, постраждалих від дій терористів, 1 мільярд гривень на соціально-економічний розвиток інших областей.

При цьому уряд обіцяє не зменшувати соціальні стандарти, а піти іншим шляхом — підняття податків на надприбутковий бізнес. Адже прибутки, наприклад, у певних енергетичних галузях сягають 1500%. Тож Кабмін пропонує підняти рентні платежі на нафту і газ, водночас стимулюючи інвестиції в енергетичний ринок. Пропонується такий механізм: той, хто просвердлив нову свердловину, протягом року не сплачує ренту в державний бюджет, а заощаджені кошти відправляти на нову свердловину. На думку уряду, це допоможе збільшити обсяг власного видобутку газу та зменшити залежність від російського голубого палива. Також Кабмін пропонує скоротити кількість перевірок контролюючих служб та інспекцій на 70%, що дасть змогу зекономити 600 мільйонів гривень.

А щоб розв’язати проблему сплати та відшкодування ПДВ, уряд пропонує запровадити спеціальні рахунки з податку на додану вартість.

Окрім того, на розгляд парламенту 31 липня буде винесено урядовий законопроект про реформування системи управління газотранспортною системою України. За словами Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка (на знімку), цей законопроект «є предметом не просто національної безпеки, а виживання країни».

Непідтримка парламентом урядових ініціатив, як запевняє прем’єр, надто дорого коштуватиме Україні: після провалення депутатами урядових законопроектів минулого четверга «зависли» 1,5 мільярда доларів міжнародної допомоги, які вже були на шляху виділення Україні. «Це 500 мільйонів доларів від Світового банку і 1 мільярд доларів від Міжнародного валютного фонду, — заявив Арсеній Яценюк в інтерв’ю одному з телеканалів. — Відсутність голосування за ці законопроекти, й наступний крок — це дефолт країни».

Якщо ж парламент знову «завалить» урядові законопроекти, Прем’єр-міністр пообіцяв все одно втілити їх у життя через постанови уряду.

Водночас в уряді запевняють, що за жодних обставин між інститутом Президента і Прем’єр-міністром як виконавчою гілкою влади не буде протистояння.

— Можу офіційно заявити, що ніколи, ні при яких обставинах між інститутом Президента і Прем’єр-міністром як виконавчою гілкою влади не буде жодного протистояння, — заявив А. Яценюк, зауваживши, що коли Прем’єр-міністр і Президент починають боротися за повноваження, шлях до реформ закінчується. І це працює проти України. «Єдність, віра і впевненість — це запорука нашого успіху», — переконаний прем’єр.

Дослівно 

Прем’єр-міністр України Арсеній ЯЦЕНЮК:

— Вимагаю в четвер від депутатів Верховної Ради України прибути до парламенту, проголосувати за закони і нести відповідальність перед українським народом спільно з Президентом і урядом. Це їхній священний обов’язок, і його треба виконувати.