На Запоріжжі добре відома самобутність села Гусарка Куйбишевського району, яке в 1807 році заснували вихідці зі Смоленської губернії. Щоб зберегти традиції і звичаї далеких предків, тут було створене однойменне білоруське національно-культурне товариство.
Очолює його заслужений працівник культури України, директор районного Краєзнавчого музею (він розташований саме в Гусарці) Наталія Слабишева. Вона веде активну громадську роботу, завдяки чому лави товариства поповнюються молоддю, а сільська художня самодіяльність лунає на всю країну. А ще з легкої руки Наталії Юріївни започатковано добру традицію проводити творчі зустрічі з іншими національно-культурними об’єднаннями. Приміром, із Запорізьким міським національно-культурним товариством «Мінськ» та з білоруською громадою села Очеретувате Токмацького району.
А цього разу до Гусарки, крім білорусів, приїхали ще й представники інших етнічних товариств — російського, єврейського, чеського та польського. Близько сотні гостей відвідали районний Краєзнавчий музей, експонати якого розповідають про історичні події, пов’язані із життям білорусів на запорізькій землі. Опісля в місцевому Будинку культури пройшов концерт, під час якого звучали білоруські, українські та російські народні пісні. Особливо запам’яталися гусарківцям і гостям виступи фольклорного ансамблю «Лявониха» з села Очеретуватого, вокального тріо із Запоріжжя та відомої співачки, викладача кафедри театрального мистецтва Запорізького національного університету Любові Беркової-Житомирської і, звичайно, господарів — фольклорного ансамблю «Гусарочка» та дуету Таїсії Слабишевої і Олександра Шияна. А ще учасники сільської художньої самодіяльності відтворили на сцені старовинний обряд білоруського весілля, постановку якого здійснила провідний спеціаліст з фольклору і етнографії Асоціації національно-культурних товариств Запорізької області Надія Полякова.
Славна зустріч вийшла завдяки громадській ініціативі, а головний її результат у тому, що це стало обміном досвідом роботи національно-культурних товариств та стимулом до їх подальшого єднання.
На знімку: на сцені — старовинне білоруське весілля.

Фото Василя ПРОХОРОВИЧА.