Протягом квітня—червня 2009 року служба державного нагляду ДП «Запоріжжястандартметрологія» перевірила вісім підприємств житлово-комунальної сфери (чотири з них надають послуги з водопостачання, одне — з обліку води і три — з постачання природного газу). Порушення виявлено у семи випадках.
Найбільш проблемною виявилася сфера водопостачання. Зокрема, три із чотирьох перевірених підприємств області постачали населенню питну воду, що не відповідала вимогам стандарту, а крім того, не контролювали показники її безпеки.
Так, на одному з комунальних підприємств для постачання води використовували джерела із завищеною загальною жорсткістю та вмістом марганцю. При цьому на підприємстві не проводили додаткової обробки питної води для зниження цих показників. Як результат — загальна жорсткість води при нормі не більше 7 моль/дм3 становила близько 11 моль/дм3, концентрація заліза була завищена у 1,5 разу, а марганцю — більш ніж удвічі.
Завищений вміст заліза, хлоридів та сухого залишку у воді виявили ще на двох комунальних підприємствах області. За результатами перевірок до порушників застосовані штрафні санкції на загальну суму 5 186 грн. Три посадові особи притягнуті до адміністративної відповідальності, повідомляє сайт Держспоживстандарту України.