Ще 60 тонн небезпечних отрутохімікатів зі складів колишніх колгоспів вивезено з Вінниччини. Їх утилізуватимуть у Польщі. Однак по дорозі до місця призначення всі три вантажівки вимушено зупинились на території Львівської області — погіршилося самопочуття одного з водіїв.
Поки відповідальні за перевезення вантажу вирішували питання про заміну водія, контроль за авто з небезпечним вантажем здійснювали представники МНС, прокуратури та екологи Львівщини. Водії були присутні під час завантаження отрути у селі Демівка Чечельницького району на Вінниччині, де її зберігали в ангарах колишньої військової частини. Саме цей факт міг позначитися на стані здоров’я, припускають медики. Загалом із цього села після неодноразових акцій протесту місцевих жителів вивезли 260 тонн хімічних препаратів. Наразі залишається ще десять тонн. Невдовзі їх теж утилізують, запевнив місцевих жителів голова Вінницької облдержадміністрації Олександр Домбровський.
За його словами, до 2010 року планують повністю звільнити територію області від отруйної спадщини минулого. Найскладніше буде утилізувати отруту з могильника на околиці селища Джурин Шаргородського району. Загалом тут — трохи більше тисячі тонн пестицидів. Їх колись звезли на зберігання з шести областей держави. Було б справедливо, зазначив керівник регіону, якби з бюджетів цих шести областей виділили кошти на вивезення отрутохімікатів. З такою пропозицією вінничани звернулися до Міністерства з охорони навколишнього природного середовища і Кабміну. Гроші на вивезення власної отрути збирають у складчину — з бюджетів області, районів, допомагає також Міністерство з охорони навколишнього природного середовища.
Для довідки. Для утилізації отрутохімікатів, що зберігаються на Вінниччині, необхідно приблизно двадцять мільйонів гривень.