Дві золоті й три срібні медалі здобули юні математики з Вінниці на Х математичному Кубку Європи, що проходив у Парижі. Вінницька команда, яка представляла нашу країну серед 42 учнівських колективів, здобула перше місце.
Золотими медалями нагороджені третьокласники Владислав Скомаровський та Михайло Кривошея. «Срібло» у п’ятикласників Ігоря Андрєєва, Андрія Сипка та учениці шостого класу Олени Мусійчук. Спеціальними кубками нагороджені восьмикласниця Марія Обертинська — за розв’язання найбільшої кількості задач з найвищим коефіцієнтом складності та десятикласниця Олена Супрун — за власний варіант вирішення одного із завдань, чим, до речі, неабияк здивувала членів Міжнародного математичного комітету. Відзначено кожну з представниць слабкої статі. Одна з умов змагань — у команді має бути не менше двох дівчат, вінничани привезли у Париж трьох кращих учениць.
Формував команду вчитель Ігор Кривошея, він разом з «граючим тренером» — вчителькою Тетяною Збожинською є членами адміністративної ради Міжнародного математичного комітету. Ігор Кривошея подав своїм учням гарний приклад — разом з колегою із Бельгії розділив перше місце на математичному Кубку у змаганнях серед учителів.
«Ми не ставили перед дітьми завдання неодмінно здобути перемогу, — каже Тетяна Збожинська. — Бо вони й без того хвилювалися, бачила, як у декого навіть руки тремтіли. Головне було дати їм можливість долучитися до європейського освітнього простору, поспілкуватися з ровесниками, показати себе і побачити, на що здатні порівняно з однолітками. А вони виявилися кращими! Не раз думаю, якби керівники нашої держави під час розв’язання проблем уміли відшукати найбільш виграшну стратегію і тактику, як це зробили наші юні математики, то шлях України до Європи був би набагато коротшим, ніж є нині».
Вінницькі математики отримали в Парижі низку запрошень для участі в турнірах з математики, що відбудуться цього року в Канаді, Тунісі, Хорватії. Однак навряд чи їм вдасться відгукнутися хоча б на одну з пропозицій. Якби не допомога коштами Вінницьких облдержадміністрації та облради, вони б і до Парижа не добралися. Зате привезли листа від Міжнародного математичного комітету на ім’я Президента України. Наша команда єдина, яку удостоїли такого листа-подяки з визнанням заслуг юних математиків. Саме завдяки успіху вінницьких математиків наступного року команда з нашої держави отримає запрошення на ХІ математичний Кубок Європи без попереднього кваліфікаційного відбору.