«У нас щойно завершилася зустріч Президента, Голови Верховної Ради і Прем’єр-міністра, обговорювали питання, які завтра повинен підтримати парламент», — повідомив, відкриваючи вчорашнє засідання Кабінету Міністрів, глава уряду Арсеній Яценюк. Водночас він висловив сподівання, що парламент і коаліція, яка представлена в тому числі і в Кабінеті Міністрів, підтримають вкрай важливі для країни законопроекти.

За словами глави уряду, насамперед ідеться про законопроект, який передбачає можливість введення надзвичайного стану на енергетичному ринку. «Цей законопроект включено до порядку денного і завтра він повинен бути проголосований», — сказав А. Яценюк.

Другий законопроект стосується реформування вітчизняної газотранспортної системи та допуску до її модернізації та експлуатації країн—членів ЄС і США. «Це також вкрай необхідний закон, який завтра має бути прийнятий», — зазначив прем’єр і додав, що «Нафтогаз України» разом із Мін-енерговугілля вже отримали доручення готувати енергетичну конференцію, під час якої буде обговорено й представлено нову, спільну з країнами—членами ЄС, які ратифікували і виконують Третій енергетичний пакет, модель енергетичного ринку.

Також А. Яценюк повідомив, що під час сьогоднішнього засідання Верховної Ради може бути розглянуто запропоновані главою держави зміни до Конституції. «Не можу оминути зміни до Конституції, які внесено Президентом України і які повинні завтра також розглядатися парламентом. Для нас залишається одним з основних завдань — децентралізація влади в країні, передача повноважень на місця, передача фінансового ресурсу на місця і при цьому передача відповідальності на місця, щоб не забували, що не тільки права передаються, а й обов’язки також передаються», — сказав глава уряду та висловив сподівання, що парламент демонструватиме одностайність у прийнятті тих рішень, які потрібні для України.

Під час засідання уряд розглянув законопроект про стратегію боротьби з корупцією до 2017 року, який невдовзі буде подано до Верховної Ради. Поряд із цим Кабінет Міністрів запропонує десять конкретних кроків, які необхідно зробити в рамках виконання антикорупційного плану і антикорупційної стратегії. «Суспільство буде чітко поінформовано, що уряд робитиме день за днем для того, щоб знищувати корупцію в органах державної влади, в державних компаніях, де вона процвітає, в різних службах, інспекціях, митницях, податкових, фіскальних і інших органах, бо наша співпраця з МВФ та іншими фінансовими кредиторами безпосередньо пов’язана з успіхом в реалізації антикорупційної стратегії», — зазначив А. Яценюк.

Прем’єр закликав парламент підтримати запропоновану урядом антикорупційну стратегію, щоб усі гілки влади (виконавча, законодавча та інститут Президента) разом виконували те, чого вимагає народ: «А народ вимагає справедливості, чесного і некорумпованого чиновника, суддю і прокурора, доступу до будь-якої публічної інформації, розкриття всіх даних, як за доходами, так і за витратами державних службовців, суддів, прокурорів, міліціонерів і членів їхніх сімей».

Також уряд схвалив рішення про запровадження в українському війську капеланської служби. «Це потрібно для підтримки бойового духу, це потрібно для віри, для віри в нашу перемогу», — сказав глава уряду та звернувся до всіх релігійних конфесій з проханням підтримати українську армію і українських військових.