Яке завдання стоїть перед Україною після підписання Угоди про зону вільної торгівлі з Євросоюзом? Це конкурентність української продукції, це якість українських товарів, це доступ цих товарів на європейські та інші ринки і створення робочих місць у країні. Так під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів прем’єр Арсеній Яценюк охарактеризував виклики, які постануть після 27 червня, коли буде поставлено підписи під економічної частиною Угоди про асоціацію з ЄС.

Тож у короткостроковій перспективі Україні потрібно домогтися реальних змін як структури української економіки, так і якості українських компаній, змін стандартів та формування такого українського продукту, який повністю відповідатиме європейським вимогам, що в середньостроковій перспективі дасть можливість збільшувати обсяги експорту та завойовувати нові ринки. «Завдання дуже амбітне, але іншого шляху для України, ніж той, який передбачений Угодою про зону вільної торгівлі між Україною і ЄС, немає», — сказав прем’єр та додав, що Росія, як завжди, нервово реагує на будь-яку європейську інтеграцію України. На переконання глави уряду, заяви російського керівництва про те, що в разі підписання Україною угоди вони закриватимуть російський ринок, не мають під собою жодного економічного підґрунтя. Тож щоб зняти будь-які застереження щодо цього, А. Яценюк висловив готовність провести публічні технічні консультації щодо імплементації угоди. «Хай нам росіяни скажуть, у чому є ризики для них», — зазначив він та додав, що хоче зрозуміти, чим європейська якість товарів загрожує нашим північним сусідам, бо ж у них, в принципі, на полицях давно — європейські товари. При цьому глава уряду нагадав, що в нас є зона вільної торгівлі в рамках СНД. «Виконуйте ту угоду, яку ви з нами підписали. Ми свою частину виконуємо», — підкреслив він.

Говорячи про подальші кроки уряду, прем’єр повідомив, що впродовж місяця у нього відбудуться наради з представниками підприємств, які експортують продукцію як до Євросоюзу, так і на ринки СНД та інших країн, щоб по кожному підприємству визначитися, де ми можемо отримати додатковий ринок. «Ми прийняли таке рішення: після цієї наради економічний блок уряду разом з Прем’єр-міністром поїде по всіх перспективних ринках і по всіх країнах, де ми будемо лобіювати інтереси українських промисловців, українських компаній, українського товару і України в цілому», — зазначив А. Яценюк.

Що стосується нинішнього стану економіки, то, на думку глави уряду, поки що вона лише пройшла «реанімаційний етап», тож потрібно переходити до реабілітації. У зв’язку з цим кожен міністр має подати своє бачення реабілітаційного пакета для своєї галузі.

Серед галузей, які здатні принести економічне зростання, прем’єр насамперед назвав агропромисловий комплекс. «Протягом трьох років ми здатні не просто суттєво збільшити обсяги виробництва, а стати однією з основних країн, які впливають на світовий ринок продовольства», — вважає А. Яценюк.

Насамкінець прем’єр окреслив стислий план дій на найближчу перспективу: «27 числа підписуємо угоду. Завершуємо процедуру формування механізму реалізації цієї угоди. Нагадаю, в кожному міністерстві передбачений заступник міністра з питань європейської інтеграції. Конкурс оголошений, прошу терміново прискорити конкурс і призначити нових людей. Вважаю за необхідне в складі Кабінету Міністрів ввести посаду віце-прем’єр-міністра з європейської інтеграції, під яким буде департамент з ЄС. Зустріч з усіма українськими експортерами і опитувальник перед зустріччю щодо того, які ринки для них відкриті, які закриті і що треба зробити для того, щоб ці ринки відкрилися. Планування поїздки уряду разом із бізнесом по всіх перспективних ринках. Проведення технічних консультацій з Росією. Підкреслюю: виключно технічних — щодо імплементації угоди. Нехай скажуть, що їх там турбує. Підготовка Україною заходів щодо адекватної відповіді у тому випадку, якщо Угода про зону вільної торгівлі між Україною і СНД буде порушуватися Російською Федерацією». Виклики — це завжди можливості, а можливості — це завжди прогрес і поступ вперед, тому давайте скористаємося цими можливостями, наголосив прем’єр.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

В. о. міністра оборони України Михайло Коваль, міністр соціальної політики України Людмила Денісова.