Пристрасті навколо кадрових ротацій у районах не вщухають. Не є винятком і Сумщина.
З цього приводу до нашої редакції звернулася начальник районного відділу освіти Людмила Шкурат. У листі вона скаржиться на політичні переслідування з боку голови Роменської райдержадміністрації Олексія Біловола і розповідає, що 12 травня на районній нараді керівників освітніх закладів він влаштував їй «очний іспит» на дотримання норм Конституції під час останньої президентської виборчої кампанії. А за 10 днів заступник голови райдержадміністрації Леся Цис, пославшися на «політичну обстановку», запропонувала їй написати заяву про звільнення...».
Довелося виїхати до району. Як розповіла Людмила Шкурат, Олексій Біловол і справді заявив на першій нараді керівників районних управлінь і відділів, що з ними не працюватиме. Шкурат викликали до кабінету нового «вельможі» наступного дня.
— Я не встигла ще й поріг переступити, як почула: «Ви програли, пишіть заяву! Так вимагає політична обстановка», — пояснювала Людмила Петрівна. — Коли поцікавилася: «За що мені така «ласка» і в чому моя провина?», то почула у відповідь: «Ви під час виборів тиснули на директорів та вчителів підпорядкованих вам шкіл». На моє прохання навести бодай один факт такого тиску, запропонував серйозно подумати над добровільним написанням заяви...
Через два місяці Людмила Шкурат продовжувала обіймати свою посаду. Однак їй спробували вручити «вовчого» білета на районній вчительській нараді. Та, м’яко кажучи, спіймали облизня. 
Ще через два дні, 14 травня, буцімто після надходження до райдержадміністрації скарг (безпосередньо від підлеглих Людмили Шкурат) про допущені нею порушення, голова РДА ініціює службове розслідування її діяльності.
Оскільки у день мого приїзду до Ромнів пан Біловол перебував у столиці, я попросив голову комісії Лесю Цис ознайомити мене з обвинуваченнями. Отримав від Лесі Михайлівни три листи. Один — датований 13 травня, на двох інших — дата відсутня. Ось витримка з одної епістолі, підписаної дев’ятьма мешканцями Анастасівки: «... А 31 листопада (як відомо, в календарі такої дати взагалі немає. — Авт.) проголосувала (йдеться про Людмилу Шкурат. — Авт.) на трьох виборчих дільницях Анастасівка, Н-Петрівка Попівщина...»
Звинувачення про голосування на кількох виборчих дільницях перевірив ретельно. Так, голова дільничної виборчої комісії виборчої дільниці № 30, що в селі Новопетрівка, Анатолій Матющенко спростував це письмово. Сумнівними також видаються обвинувачення мешканця села Попівщина Ігоря Галенка. Він під час нашої телефонної розмови достеменно не зміг пригадати, ні коли написав листа («чи то в січні, чи то в березні»), ні адреси, за якою його надіслав. Забігаючи наперед, зауважу: через відсутність доказів стосовно 
Л. Шкурат комісію невдовзі покинули двоє з шести її членів.
Я звернувся до Лесі Цис із проханням показати реєстраційний журнал вхідної кореспонденції. Вона «згадала», що надані мені листи були адресовані не райдержадміністрації, а виборчому штабу В. Ющенка чи то після першого, чи то після другого туру виборів. Пані Цис вхопилася за іншу рятівну соломинку: свідчення директорів шкіл району проти Людмили Шкурат. Вона не знала, що до зустрічі з нею я встиг поспілкуватися з шістьма керівниками шкіл, які... підтримували Людмилу Шкурат.
Олексій Біловол відшукав мене назавтра після відрядження. І почав доводити, що Людмила Шкурат не варта журналістської уваги. Я запропонував співрозмовнику впродовж двох найближчих днів підкріпити звинувачення хоча б одним аргументованим документом. Відтоді минуло більше тижня, а доказів — катма. Коментарі в таких випадках зайві...
 
Сумська область.