Нещодавно на території державного історико-культурного заповідника «Буша» вдарили дзвони, а слідом полинули звуки литавр. Вони сповістили про початок обласного свята козацької слави...
У руках учасників свята запалали свічі, розпочалася поминальна служба. Актори обласного музично-драматичного театру імені М. Садовського відтворили події, що відбувалися тут, на високих пагорбах, 350 років тому так, як їх описав у своїй драмі «Облога Буші» Михайло Старицький. Оборона Буші, невеликого села на Поділлі, увійшла в історію нашого народу як одна з найкривавіших битв визвольної війни 1648—1654 років. Щоб не здатися у полон ворогові, місцеві жителі — дорослі і малі — зібралися у сільській церкві і живцем спалили себе. Водночас знищили запаси пороху, які були поруч на складах.
Квіти шани мужнім бушанцям учасники свята поклали до кам’яних скульптур козака Михайла, сільської жінки Мар’яни Завісної, яка була ініціатором уникнення ворожого полону, а також до пам’ятника воїнам, котрі загинули на фронтах Великої Вітчизняної війни. Марш-парадом пройшли прикордонники Ямпільського прикордонного загону разом з місцевими козаками і малими козачатами.
Вінницька область.