На Сумщині негода демонструє свій норов. Але селяни, як завжди, застосовують свій одвічний прийом — завзяття та працьовиті руки.
За оперативною інформацією управління сільського господарства і продовольства Сумської облдержадміністрації, вже намолочено більш як 600 тисяч тонн зерна нового врожаю — майже половину від наміченого рубежу. Радує налитий колос і врожайністю: з кожного гектара на Сумщині в середньому беруть по 30,6 центнера зерна.
Стійко тримають удари негоди трудівники полів Охтирського, Роменського та Великописарівського районів, які вже подолали жнивний екватор. Серед роменчан з почату жнив незаперечними маяками стали хлібороби ПСВК «Баєво» на чолі з Іваном Салом та ПП «Агрофірма «Семенівська», очолювана Василем В’юном. Кожне з цих господарств не сьогодні-завтра впорає свої більш як тисячогектарні ниви, з кожного гектара яких намолочують по 35 центнерів зерна.
Однак це лише підніжжя жнивного олімпу. Значно ближче до його вершини нині перехрестівське сільгосппідприємство «Надія», яким керує Петро Черненко. Врожайність у цьому господарстві — 45 центнерів на круг. Однак нинішнього року і йому не судилося стати одноосібним лідером. В останню мить пальму переможців із рук перехрестівців забрали хлібороби ПСП «Комишанське» з Охтирського району. Саме вони першими в області справили обжинки.
Водночас доводиться констатувати: як і в минулі роки, жниварям неабияк допікає чимало старих болячок. Найхронічніша з них — застаріла зернозбиральна техніка.
— Не просто застаріла, а калічна, — уточнює перший заступник начальника обласного сільгоспуправління Микола Махно. — І з кожним роком відсоток техніки, яка пропрацювала в загінках по 20 років і більше, неухильно зростає. Сьогодні, приміром, можна сміливо списати на металобрухт третину жаток і комбайнів.
— У чому ж справа?
— А чим жнивувати наступного року, якщо сьогодні на комбайн і так припадає більше двохсот гектарів посівів ранніх зернових?  Придбати нові? За які кошти? За найдешевший із них — «Ниву» — потрібно викласти понад 200 тисяч гривень. За «Дон» — удвічі більше. Від таких цін голова обертом йде. Я вже не кажу про їхніх закордонних «побратимів», які коштують до 2,5 мільйона гривень.