Влада нацькувала правоохоронців на студентів, які на знак протесту проти келійного злиття трьох сумських вузів під егідою доморослого Сумського національного університету з 28 червня оголосили безстрокову акцію непокори
Суми — в шоці. О пів на третю ночі з суботи на неділю в наметове містечко студентів у самісінькому центрі міста увірвалося кілька десятків правоохоронців і, за словами одного із студентів, які чергували тієї ночі, «почали наводити у ньому шмон». Офіційний привід «нальоту» — перевірка інформації про наявність у студентів-пікетників наркотичних речовин та зброї.
Як «доблесні» правоохоронці здійснювали перевірку, розповідає безпосередній учасник подій — студент першого курсу педуніверситету Сергій Свердленко:
— Двоє «упокорювачів» витягли мене сонного за ноги з намету і зажадали, щоб я пред’явив їм посвідчення особи. Коли ж я у відповідь попросив їх зробити те саме і поцікавився, чим викликане свавілля, мене разом з іншими страйкарями запхнули до однієї з п’яти міліцейських машин. Звісно, без аристократичних церемоній і викрутасів: кого потиличником, кого коліном у п’яту точку — і дівчат, і хлопців. Серед кількох десятків нічних «спеціалістів-нальотчиків» були люди в «омонівському» камуфляжі, міліцейській формі та цивільному вбранні. Тож за кілька хвилин усі двадцять двоє чергових студентів-сумчан та наших колег з університету «Республіка», які приїхали до Сум підтримати акцію протесту, були заштабельовані в двох машинах. Одних затриманих стражі порядку повезли у Ковпаківський райвідділ, нас — в Зарічний. Там в усіх затриманих хлопців зняли відбитки пальців (студенток цій принизливій процедурі не піддавали. — Авт.), і до ранку закрили в буцегарні. Вранці без вибачень випустили лише половину затриманих. А дев’ятеро «республіканців» та двоє студентів-сумчан з невідомих причин залишаються під вартою.
Забігаючи наперед, скажу, що сумських товаришів Сергія Свердленка — Маргариту та Семена Салатенків звинувачують за статтею 185 Кримінального кодексу України: «Опір органам міліції».
А ось як прокоментувала нічні події навколо наметового містечка студентський ректор Сумського політехнічного Ірина Меркун, котра на знак протесту проти міліцейського свавілля наступного дня пікетувала разом з десятками студентів Зарічний райвідділ міліції.
— Наркотики і зброя — чистісінької води блеф, придуманий владою для нашого упокорення. Нічний наліт правоохоронців на беззахисних студентів — добре спланована акція. Її мета — зірвати початок нашого студентського походу протесту на Київ. Та хоч би як вона не пнулася, хоч би як і чим не залякувала нас — ми й на крок не відступимо від наміченого і до повної перемоги відстоюватимемо свої рідні вузи — політехнічний та педагогічний університети. Ми нікому не віддамо їх на поталу...