Від Дня Конституції в Сумах триває безстрокова акція протесту студентів двох сумських держуніверситетів, політехнічного й педагогічного, проти президентського указу про створення Сумського національного університету на базі трьох вузів. Про початок акції «ГУ» розповідав 07.07.04 («Протестанти і моджахеди»). Відтоді ситуація загострилася.

Спроба влади за допомогою підконтрольних їй мас-медіа налаштувати громадськість міста проти «протестантів» викликала протилежну реакцію в більшості сумчан. На підтримку студентів у місті створено комітет матерів, у політехніці й педагогічному спішно створюються профспілки, до яких разом зі студентами записуються викладачі обох вузів.

Солідарність з «протестантами» висловило також чимало провідних сумських вчених, які надіслали листи керівникові Асоціації вчених України та раднику Президента України з проханням відмінити злощасний указ. На підтримку вимог сумчан українські студенти нещодавно пікетували посольство України в Польщі. Одночасно розпочато підготовку до всеукраїнської студентської акції протесту та створення «Студентського братства».

Законність претензій сумських студентів підтвердила й робоча група українських парламентаріїв, створена наприкінці червня для перевірки фактів, викладених у зверненні до Голови Верховної Ради України Володимира Литвина.

Щойно страйкарі заявили ультиматум: якщо до 1 серпня указ Президента про створення Сумського національного університету не призупинять, студенти розпочнуть марш протесту до Києва.