На Вінниччині найбільше подорожчали продовольчі товари. Відчутно зросли ціни на м’ясо і птицю — на 12,2 відсотка. За кілограм м’яса на ринку правлять часом 30 гривень. Пішла вгору ціна на цукор — приблизно на 2,5 відсотка. Здавалося б, у «цукровому Донбасі» цей продукт мав би бути дешевший у порівнянні з іншими областями. Та де там...
Дорожчими стали м’ясні та овочеві консерви, риба, крупи і бобові, олія та ковбасні вироби. Змінилися (у бік зростання, звісно) ціни на алкогольні та безалкогольні напої. Навіть на сіль і оселедці. Єдина приємність — подешевшали молоко та продукти з нього і яйця, бо літо.
Стрибок цін фахівці пов’язують насамперед із зростанням вартості пального — воно подорожчало на 23 відсотки і потягло за собою подорожчання товарів і послуг. Так, на 2,5 відсотка підвищилася вартість робіт з технічного обслуговування й ремонту автомобілів. До речі, щоб навчитися водити авто, на курсах також треба викласти більше грошей, ніж раніше.
Переважна більшість покупців, опитаних безпосередньо біля прилавків на вінницьких ринках, переконані: підвищення цін не відбувається без участі невидимого диригента. Так само вони впевнені в тому, що контролюючі органи не виконують покладені на них функції. Споживачі незахищені на ринках від обману, неякісних товарів, грубощів з боку продавців.