У Сумах штормить: з 28 червня центр політичного життя перемістився в центральний міський сквер
У День Конституції близько півтори тисячі студентів з батьками та викладачами заявили про початок безстрокової акції протесту. Вимога — нехай Президент анулює свій указ про об’єднання трьох сумських вузів — політехнічного, педагогічного та аграрного — в один, з гучною назвою Сумський національний університет. Після мітингу виросло наметове містечко (10 наметів).
...Конфлікт зажеврів ще наприкінці позаминулого року, після озвучення на сесії ВР України одним із сумських народних депутатів (як з’ясувалося, з подачі голови Сумської облдержадміністрації Володимира Щербаня, про що він сам сказав журналістам) необхідності об’єднання усіх місцевих вузів, включаючи Українську академію банківської справи. На спробу створення в Сумах «гібридного» вузу наша газета відреагувала критичним матеріалом «Кому заважає банківська академія в Сумах?..» («ГУ» за 22.01.03 р.).
Після цієї публікації «новатори» дещо принишкли, проте відмовлятися від ідеї й не думали. На початку нинішнього року місцева влада офіційно заговорила про вузівський гібрид під назвою Сумський національний університет як про справу вирішену. Студенти політехніки та педуніверситету збирали підписи проти цієї ідеї, звертались до найвищих посадовців України, пікетували Кабмін, вимагали від Міносвіти пояснення доцільності об’єднання.
Марно! Їх так і не почули. Замість цього півтора місяця тому глава держави підписав згаданий указ.
Наметове містечко від початку акції зросло майже втричі. Тут нині цілодобово чергує близько 150 студентів, видно транспаранти «Утворення СНУ — політична гра!», «Сумські студенти не будуть ляльками в чужих руках!».
— Цей захід вимушений, — сказала нам студентський ректор Сумського держуніверситету Ірина Меркун. — Ще до акції на багатьох членів оргкомітету і викладачів, які стали на наш бік, чинили адміністративний тиск, погрожували виключити з вузу й звільнити з роботи тих, хто прийде на мітинг, а декому погрожували фізичною розправою. Напередодні акції до моїх батьків приходили з попередженням: мовляв, якщо ваша дочка не послухає порад, то в неї не буде ні нормального навчання, ні спокійного життя. Але ми не хочемо бути ляльками в чужих руках. Наш університет уже давно заслуговує статусу національного без усіляких нав’язуваних нам «доважків». Та ми й не самотні у своїй рішучості до кінця відстоювати честь і незалежність рідного вузу, що відомий далеко за межами України своїм науковим потенціалом, науково-технічними розробками. Разом з нами в акції протесту бере участь чимало викладачів і відомих учених нашого університету, які створили свій страйком. Крім цього, на нашому боці десятки тисяч сумчан.
— Але керівництво області, посилаючись на зарубіжний досвід, запевняє, що створення Сумського національного — шлях до прогресу науки і освіти.
— Замість казок краще б навели бодай один приклад, де лебедя, рака і щуку — політехнічний, педагогічний і аграрний університети — успішно впрягли в одного воза. Тоді повіримо.
— Чимало моїх колег, навіть ризикуючи бути звільненими з роботи, без вагань приєдналося до студентської акції, — сказав завкафедрою економіки Сумського держуніверситету, доктор економічних наук, професор Леонід Мельник. — Ми проти штучного об’єднання вузів. І свій вуз, який комусь на догоду намагаються фактично знищити, відстоюватимемо до кінця.
Чи відстоять? Адже останнім часом у Сумах гуляють чутки, буцімто об’єднання вузів здійснюється з далеким прицілом: заради приватизації усього майнового комплексу новоспеченого Сумського національного. Може, це просто плітка. Чи — диму без вогню не буває? А студенти з нетерпінням чекають відповіді на звернення, адресовані Президентові України, Верховній Раді та уповноваженій з прав людини ВР України Ніні Карпачовій. Може, й дочекаються. Адже конфлікт уже набув міжнародного розголосу.
Коли верстався номер. В ніч на 5 липня п’ятеро невідомих закидали наметове містечко пляшками з отруйною сумішшю. Кажуть, вона схожа на ту, яку використовували афганські моджахеди. Є двоє потерпілих.