Після масового захворювання вояків весняного призову в одній із військових частин Вінниччини (про цей випадок уже повідомляли в нашій газеті), більша частина з них уже повернулася на службу. Решта продовжує лікування у військово-медичному центрі ВПС України у Вінниці. Незважаючи на це, у місті поширилися різноманітні чутки щодо причин і діагнозу хвороби. Найбільше хвилюються батьки, чиї сини служать в армії. Мати одного з них, вінничанка Тетяна Ребрій, звернулася з проханням з’ясувати, а що насправді сталося. Від людей, каже жінка, чула навіть те, що нібито солдатиків підкосив страшний вірус атипової пневмонії...
— Припущення про атипову пневмонію — цілковите безглуздя, — так почав коментувати цей прикрий випадок начальник медичної служби Військово-повітряних сил України, генерал-майор Петро Мельник. — 129 солдатів, приблизно половина з яких уже пройшли курс лікування, а решта ще перебувають у стаціонарі у Військово-медичному центрі ВПС у Вінниці, захворіли на так звану аденовірусну інфекцію. Щоб зайвий раз переконатися у правильності діагнозу, вставленого військовими лікарями, ми звернулися до обласної санепідемстанції з проханням зробити бактеріологічний висів. Результати їхніх лабораторних даних збіглися з нашими, — уточнив генерал.
ДлЯ довІдки. Аденовірусна інфекція — недуга, що на неї хворіють тисячі людей. Лікарі ще називають її хворобою організованого колективу. Щоправда, вона має свою специфіку: кожних три—чотири дні може видозмінюватися — це ускладнює лікування. Розповсюджується повітряно-крапельним шляхом. Насамперед вражає людей зі зниженим імунітетом. Саме у таких хворих в окремих випадках можуть виникати ускладнення, зокрема, запалення легенів. Симптомами хвороби є підвищена температура, кашель, нежить. Середній термін лікування — приблизно два тижні.
Усі хворі, продовжує генерал, 1986 року народження, як-то кажуть, діти Чорнобиля. Наші лікарі встановили в кожного з них гіповітаміноз. Крім того, нині до служби в армії призовників майже не готують. Принаймні, більшість з них приходять до війська незагартованими, слабо підготовленими фізично, дехто навіть на турніку не може підтягнутися. Тому навіть протяг з відчиненого вікна інколи може стати причиною застуди.
Втім, на думку військових лікарів, інфекцію у даному разі могли принести з вулиці. Напередодні, в день складання новобранцями військової присяги, до них у гості з різних регіонів з’їхалося чимало гостей — батьки, рідні, друзі... Саме в цей час похолодало, і дехто з них, як тепер згадують солдати, частенько діставав носовичка.
Ускладнення спостерігалося лише в одного хворого. У бійця, який родом із Краматорська Донецької області, двостороннє запалення легенів. Керівництво центру прийняло рішення про направлення його на лікування до Києва. Хоча, уточнив генерал, у Військово-медичному центрі є всі умови для того, щоб його поставити на ноги.
На час, коли пишуться ці рядки, подальшого розповсюдження інфекції у згаданій військовій частині не зафіксовано. Як запевнив П. Мельник, решта хворих невдовзі знову стануть у стрій. Для їх лікування використовують усі необхідні медичні препарати. Крім того, всі бійці цієї частини пройшли флюорографічне обстеження. Отож, сказав на завершення розмови генерал, у батьків, чиї сини служать у цьому підрозділі, немає жодних підстав для хвилювання.
Вінницька область.