У Сумах у рамках спільної програми Європейської комісії і Ради Європи про свободу слова відбувся дводенний семінар, присвячений європейським стандартам у висвітленні процесу виборів засобами масової інформації. Провели його для місцевих ЗМІ представники Ради Європи Олеся Сональйоні та Генрі Дудзінські.
Підбиваючи підсумки перебування в Україні на засіданні обласного прес-клубу реформ, обидва посланці Європи констатували, що Україна ігнорує взяті на себе перед Радою Європи зобов’язання щодо свободи слова. На їхню думку, за такого нав’язування владою комунальним ЗМІ офіційно схвалених «директив», такого тиску, який вона чинить на опозиційну пресу, українським журналістам залишається хіба що тільки мріяти про справжню свободу і незалежність преси.
«Реальність — шокує, — зазначив Генрі Дудзінські. —Тим більше, що це відбувається в країні з тисячолітньою культурною спадщиною. На таку, даруйте, «свободу» слова, де за сказану правду журналістів переслідують, залякують і вбивають, цивілізована Європа реагуватиме адекватно.