Професію металурга недаремно називають гарячою. На робочих місцях в основних виробничих підрозділах ЗАлК навіть в осінньо-зимовий період аж ніяк не прохолодно, а влітку й поготів. Нелегко дається алюмінникам легкий метал, коли до важких і шкідливих чинників виробництва, котрі завжди тут є, додається ще й чинник природний — спека.
Щоб полегшити умови праці металургів, на комбінаті роблять чимало. Влітку більш інтенсивно працюють системи охолодження устаткування й вентиляції виробничих приміщень. Керівники цехів, заводські медики, служба охорони праці суворо стежать за дотриманням питного режиму. На всіх «гарячих» ділянках виробництва встановлено сатуратори, вода в яких для підтримки водно-сольового балансу організму працівників підсолюється, завозять квас, заварюють фіточай. Крім цього, щоб уникнути перегрівів, теплових ударів, алюмінникам видають полівітаміни, аспаркам.
І комбінат харчування на алюмінієвому не відстає — тут завжди пропонують збалансоване меню заводських обідів, уводять у раціон металургів продукти з підвищеним вмістом кальцію та магнію й інших елементів, що вимиваються влітку з організму.
Весна поки що тішила алюмінників прохолодною погодою. Проте, за рішенням акціонерів комбінату, влітку (тобто з 1 червня по 31 серпня) робітникам основних цехів і допоміжних виробництв, які працюють безпосередньо на «гарячих» ділянках, встановлено доплату в розмірі від 7,5 до 15 відсотків тарифної ставки (окладу) за роботу в шкідливих і тяжких умовах у літній період. Зважаючи на те, що середній заробіток промперсоналу за підсумками квітня становив 1165 гривень, розмір доплат дуже відчутний.
«Літній» коефіцієнт охопить майже половину робочого персоналу підприємства (приблизно 3000 осіб). На ці цілі щомісяця виділятимуть 300 тисяч гривень.