У Гаїті та Венесуелі криза влади
Перший тиждень весни для Гаїті розпочався під знаком відставки, якої вже понад три тижні вимагала опозиція і яка все-одно стала несподіванкою.
Президент країни Жан-Бертран Аристид оголосив, що складає з себе повноваження, сів разом із дружиною в літак, і доки опозиція розмірковувала, що їй робити з несподівано відданою владою, вирушив у невідомому напрямку. Тобто нині цей напрямок уже відомий. Сім’ю екс-президента прихистили в Центрально-Африканській Республіці. Проте, як повідомило радіо ЦАР, Аристид не проситиме тут політичного притулку. Він просто планує кілька днів провести в Бангі, столиці ЦАР.
Яка саме країна дасть прихисток родині колишнього президента на довший термін, поки що не відомо. Але зрозуміло, що найближчі кілька років шлях додому сім’ї закрито. Звинувачення у корупції, численних порушеннях прав людини, зубожінні народу — це те, що змусило вийти на барикади гаїтян і стримувало ООН від рішення відправити в країну миротворчі сили.
Сьогодні опальний президент утік, а революційна ситуація залишилася. Лідерові повстанців Гі Філіппу поки що не вдається впоратися з мародерством, підпалами, масовими пограбуваннями. Ситуація в столиці вийшла з-під контролю. Саме про це повідомив верховний суддя Гаїті Боніфас Александре (нині на нього покладено обов’язки президента) ООН, укотре благаючи про допомогу. Цього разу ООН відгукнулася вже через три години після втечі президента, благословивши відправлення до країни мультинаціонального контингенту військ для наведення порядку. Першими в країні висадилися канадці, французи та американці. Через три місяці контингент замінять спеціальні стабілізаційні війська ООН.
А тим часом назріла криза влади в іншій латиноамериканській країні — Венесуелі. Експерти схильні вважати, що гаїтянські події стали поштовхом до масових виступів демонстрантів, що вимагають відставки нині чинного президента Уго Чавеса. Список звинувачень нічим не різниться від тих, які кілька тижнів тому було висунуто проти чинного тоді президента Гаїті. Проте чим закінчаться виступи у Венесуелі поки що говорити зарано. Днями Уго Чавес заявив, що заблокує експорт нафти до США, якщо Вашингтон підтримуватиме опозицію. А ще зібрав численну демонстрацію на свою підтримку. Сам акцію й очолив. А охороняли колони демонстрантів солдати національної гвардії. Це, до речі, теж багато про що свідчить. Чи довго втримається президент, якщо його прихильників треба охороняти від його власного народу?