Підпис під документом про створення Всеєвропейської партії Зелених поставив Віталій Кононов
Тиждень тому «ГУ» писав про історичний конгрес Європейської Федерації Зелених партій (ЄФЗП) у Римі, на якому було створено найбільшу в світі партію — Партію Зелених Європи. Тим часом, Партія Зелених України (ПЗУ) — один із фундаторів і повноправний член ЄФЗП — увійшла до Партії Зелених Європи, і глава ПЗУ Віталій Кононов поставив свій підпис під статутними документами на церемонії, що відбулася в римському Капітолії.
Учора Зелені провели прес-конференцію, на якій констатували: в Україні, зайнятій своїми внутрішніми проблемами, не зрозуміли, що, власне, відбулося в Римі. Зелені сталі першою транснаціональною політичною силою, котра скористалася можливістю створити європейську партію згідно з оновленим законодавством ЄС.
Створення партії не матиме для ПЗУ юридичних наслідків, бо наша країна поки що перебуває за межами Євросоюзу, однак участь у діяльності єдиної партії і прийнятті рішень відкриває, на думку лідерів ПЗУ, нову політичну перспективу —можливість впливу на позицію фракції в Європарламенті і, відповідно, на окремі аспекти політики ЄС. Наші Зелені, за їхнім твердженням, сьогодні ближчі до реальних євроінтеграційних процесів, ніж Україна загалом, і цю обставину слід використати для забезпечення національних інтересів. На думку члена керівництва ЄФЗП Сергія Курикіна, для того, щоб будувати збалансовану, паритетну систему відносин між Україною і ЄС, цілком реально впливати через нову партію на позицію фракції Зелених у Європарламенті.
Як заявив «ГУ» глава ПЗУ Віталій Кононов, поки що Зелені не прийняли рішення про участь їхнього представника у президентських виборах, однак партія однозначно налаштована штурмувати Верховну Раду через два роки: «Якби зараз ми були в парламенті, то не дозволили б скоротити в бюджеті півмільярда гривень на екологію».