Українок визволено із сексуального рабства
Уперше Служба безпеки України здійснила за кордоном
спецоперацію з визволення чотирьох наших співвітчизниць із сексуального рабства, в якому вони були з жовтня минулого року.
Сигнал «SOS» від них військова контррозвідка отримала через наших миротворців, що перебувають у цій африканській країні (якій саме, легко здогадатися, проте в СБУ просили її не називати). Схема, за якою жінки через низку третіх країн потрапили до Африки, та їх утримання за заґратованими вікнами без документів і засобів до існування наче дві краплини води схожі на ті, про які не раз писав «ГУ». Щоправда, африканські реалії, безперечно, страшніші за гамбурзькі чи амстердамські. На одній українці хазяї заробляли по 250—300 доларів за ніч. За тутешніми мірками, це шалені гроші, тож такими дорогими секс-послугами користалися, найпевніше, представники місцевої влади. Визволителі (їхня кількість залишилася невідомою) прибули з Києва і, швидко зорієнтувавшися на місцевості (скільки військові контррозвідники пробули в країні — теж таємниця), 19 лютого виручили жінок. Жодних «джеймсбондівських» штучок не було, та й не могло бути, бо на території чужої держави це неприйнятно. Була військова форма, до якої тут ставляться з великим пієтетом. Решту легко додумати самим, беручи до уваги корумпованість, що процвітає в цій країні. Саме через неї не можна було визволити жінок силами місцевої поліції.
Паралельно в Україні управління по боротьбі з оргзлочинністю перекрило канал торгівлі людьми. Як повідомив «ГУ» представник управління Михайло Кияшко, заарештовано українських громадян і африканців: їхня фірма з працевлаштування через оголошення у газетах та знайомих набирала жінок від 19 до 24 років на роботу в готельно-ресторанному бізнесі. Жінки знали, що їдуть не до Росії і не на Кіпр, а до Африки. В СБУ стверджують, що жодна з визволених не працювала до цієї поїздки повією. Співробітники СБУ залишили без коментарів загальновідомий факт, що нині всі жінки знають, на яку роботу наймаються, а розмови про гувернанток, танцівниць і офіціанток — це лише ширма.
Триває слідство. Жінки здорові. І хоча грошей заробити не вдалося, можна сказати, що цим чотирьом пощастило. Якби не спецоперація, то зі столиці їх могли перепродати до провінційних борделів...