Посол Німеччини в Україні Дітмар Штюдеман заявляє, що поки що рано аналізувати можливу реакцію Берліна в разі, якби генерал СБУ Валерій Кравченко попросив у цій країні політичний притулок. «Відповідна процедура в нас надзвичайно складна, тривала й марудна. Важливу роль можуть відігравати такі чинники, як політичне переслідування чи фізичний вплив на прохача притулку. Але нині ще надзвичайно рано казати чи думати про такі речі, — зазначив посол під час зустрічі з журналістами. — Це насамперед справа України — пролити світло на цю історію. А якщо з’ясується, що Кравченко діяв усупереч німецьким законам, то німецька сторона почне відповідне розслідування». Посол, утім, висловив думку, що сенсаційні заяви генерала (який, нагадаємо, звинуватив керівництво СБУ та України загалом у тому, що вони віддавали накази стежити в Німеччині за українською опозицією та високопосадовцями) не вплинули на недавні україно-німецькі консультації на вищому рівні. Дітмар Штюдеман охарактеризував переговори як «успішні» й «відверті». Коментуючи їх «євроінтеграційний аспект», посол наголосив: «Україна сама є тією стороною, яка визначає швидкість свого зближення з Євросоюзом, аж до самого його порогу». Німецький дипломат підкреслив, що тема політичної ситуації в Україні була однією з найважливіших під час минулих переговорів. «Леонід Кучма пояснив Герхарду Шрьодеру мету конституційної реформи, федеральний канцлер, у свою чергу, наголосив: для Німеччини важливо, щоб Україна була стабільною правовою державою», — сказав посол. «Щодо суті пропонованих змін, то наша позиція тут є стриманою, — відзначив він. — Рішення маєте ухвалити ви самі, і ми не є для вас ані вчителями, ані зразком».
Тим часом Посольство України в Німеччині поінформувало німецьку сторону про припинення повноважень генерала Валерія Кравченка, який був радником українського посольства в Берліні. Про це повідомив речник українського МЗС Маркіян Лубківський. Він зазначив, що повноваження Кравченка припинено у зв’язку з порушенням законодавства України про працю і внутрішній розпорядок посольства. Представник міністерства також повідомив, що українська сторона поінформувала МЗС Німеччини про те, що генерал не прибув до Києва, і просила надати інформацію про його місцеперебування в Німеччині. За словами Лубківського, у Кравченка залишилися майнові зобов’язання перед Україною. Зокрема, він користується мобільним телефоном та автомобілем посольства. Сам генерал в інтерв’ю німецькому телебаченню оприлюднив нову інформацію, заявивши, що з «центру» йому наказували стежити за одним із німецьких членів Європейського парламенту, а також за однією з німецьких тележурналісток.
Щоб розставити всі крапки над «і»
Служба безпеки України офіційно звернулася до Генеральної прокуратури з проханням перевірити оприлюднену генералом В. Кравченком інформацію. Про це йдеться у повідомленні СБУ, вміщеному на сайті спецслужби.
Але річ у тім, що матеріалів Генпрокуратура не має, бо Валерій Кравченко у найпершій своїй заяві дав зрозуміти, що передасть їх із рук у руки тільки представникам Генпрокуратури та депутатам Верховної Ради. Генпрокуратура не відрядила нікого до Берліна, натомість депутати вирішили не чекати.
На думку голови Комітету з питань свободи слова та інформації Миколи Томенка, «працівники СБУ та МЗС, які діють в Україні та Німеччині, найбільше зацікавлені, щоб ці матеріали були без перешкод доправлені до Генеральної прокуратури». Тому народний депутат повідомив журналістам, що сам вирушить до Німеччини і сьогодні в Будинку преси у Берліні під час брифінгу для журналістів візьме матеріали у Кравченка для їх подальшої передачі у парламент та Генпрокуратуру. «Для того, щоб зняти будь-які питання, я заздалегідь інформую, де, у який спосіб це відбуватиметься», — наголосив Томенко. Мета депутата — розставити крапки над «і» у цій справі.
До речі, на нещодавній прес-конференції за підсумками зимової сесії ПА ОБСЄ її віце-президент, народний депутат України Ігор Осташ на запитання журналістів, чи відчував він за кордоном особливий інтерес до нього, як опозиційного депутата, з боку представників українських дипмісій, дав позитивну відповідь. Він також зазначив, що цю справу слід розглядати в стінах ВР і в разі потреби депутати заслухають усі сторони: «Верховна Рада має стати епіцентром цієї справи».
Яна СТАДІЛЬНА.