«Чим більше в Іраку українців, тим більше контрактів на відбудову іракської економіки можуть одержати українські компанії», — заявила днями держсекретар США у справах Європи та Євразії Елізабет Джоунс під час відеопрес-конференції. Чи означає це, що Київ попросять збільшити свій контингент в Іраку? Відповідь на це запитання поки що невідома. Принаймні, як підтвердила Елізабет Джоунс, Білий дім високо оцінив відправлення українських військовиків до Іраку, і це добре позначиться на процесі інтеграції України в НАТО.
Сприятливі прогнози тішать слух українців уже давно. Але, на жаль, реальних доказів того, що Україна не виявиться «бідною родичкою коаліції», малувато. Київ згадувався серед претендентів на участь у 24 контрактах загальною вартістю 18,6 млрд. доларів з відновлення іракської економіки. Щоправда, у черзі бажаючих узяти участь у відновленні Іраку наші шанси оцінюють не надто високо. Особливо після того, як Вашингтон змінив гнів на милість і вирішив не позбавляти контрактів країни, які не підтримали війну в Іраку. До конкурсу на замовлення першого траншу було допущено лише фірми 63 держав, що підтримали іракську кампанію Буша.
Але, схоже, підписана в грудні минулого року заступником міністра оборони США Вулфовіцем інструкція, згідно з якою контракти на відбудову Іраку мають надавати винятково компаніям країн коаліції, більше не є догмою. Приміром, Німеччина одержить замовлення так званого другого траншу, про що повідомила газета «Хадельсблатт» із посиланням на американські урядові джерела. США готові дозволити приватним німецьким компаніям узяти участь у тендері на замовлення в Іраку на загальну суму 5 млрд. доларів. Йдеться про відновлення електро- та водопостачання, а також транспортної інфраструктури. Деталі канцлер ФРН Герхард Шрьодер обговорить з американським президентом на зустрічі, запланованій на кінець лютого.
Київ поки що в очікуванні. Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко запевняє, що «югославський сценарій», коли 1999 року Україна не зуміла скористатися реальними шансами взяти участь у відновленні економіки Югославії, не повториться. Хотілося б вірити. До слова, навіть у разі отримання найвигідніших контрактів Києву не вдасться відшкодувати збитки, завдані через запровадження торговельних санкцій проти Іраку — за дванадцять років лише прямі втрати української економіки становили близько 35 млрд. доларів.
6 лютого розпочнеться ротація українського миротворчого контингенту в Іраку. Нині новачки завершують тренування на Яворівському полігоні. Медсестра сержант Наталія Петреченко (на знімку) і ще семеро жінок працюватимуть в Іраку медсестрами.